Lästext
Gélé
1 Till 1 skålpund hjorthorn tages 1 kanna rinnande vatten, slå det uti en stenkruka eller burk, bind det till, och sätt så burken uti en vattengryta, så att vattnet uti grytan står så högt, som vattnet uti burken, sedan skall det stå och koka uti 6 timmar. Men allt medan det kokar, måste man skeda på kokat vatten i grytan vart efter det kokar av, ty vattnet i grytan får aldrig bli mindre än vattnet i burken. Tag så upp burken och silat genom en servette, slå sedan det samma spad i en förtent kittel, där ibland lägges 8 stycken välvispade äggvitor, 1 skålpund socker, 1 lod kanel, skalet av 2 citroner, sätt det på elden, och när det börjar koka lyftes det av elden, så mycket att kokningen stannar, och så gör man med det 4 gånger, när det fjärde gången tages av elden, slås däruti 2 ½ kvarter|97||134| rhenskt vin, 1 ½ kvarter sekt, har man ej sekt, kan man taga så mycke[t] mer av det rhenska vinet, det sura av 2 citroner lägges och uti, så sättes det åter på elden och kokas 4 gånger så som tillförenne, när man sista gången lyftat det av elden, låter man något litet stå och sedan silas det genom en svanskinnspåsa 2 gånger, så är det färdigt.