211. Gélé

Lästext

Gélé

1 Till 1 skålpund hjorthorn tages 1 kanna rinnande vatten, slå det uti en stenkruka eller burk, bind det till, och sätt så burken uti en vattengryta, så att vattnet uti grytan står så högt, som vattnet uti burken, sedan skall det stå och koka uti 6 timmar. Men allt medan det kokar, måste man skeda på kokat vatten i grytan vart efter det kokar av, ty vattnet i grytan får aldrig bli mindre än vattnet i burken. Tag så upp burken och silat genom en servette, slå sedan det samma spad i en förtent kittel, där ibland lägges 8 stycken välvispade äggvitor, 1 skålpund socker, 1 lod kanel, skalet av 2 citroner, sätt det på elden, och när det börjar koka lyftes det av elden, så mycket att kokningen stannar, och så gör man med det 4 gånger, när det fjärde gången tages av elden, slås däruti 2 ½ kvarter|97||134| rhenskt vin, 1 ½ kvarter sekt, har man ej sekt, kan man taga så mycke[t] mer av det rhenska vinet, det sura av 2 citroner lägges och uti, så sättes det åter på elden och kokas 4 gånger så som tillförenne, när man sista gången lyftat det av elden, låter man något litet stå och sedan silas det genom en svanskinnspåsa 2 gånger, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Chelje.

    Till 1 Skåhlpund Hiorthorn tages 1 Kanna rinnande watn, slå det uthi en steen Kruka ell[er] Burck, bind det till, och sät så Burcken uthi en watn gryta, så att watnet uthi grytan står så högt, som watnet uthi Burcken, sedan skall det stå och Koka uthi 6 timar; Men alt medan det kokar, måste man skäd på Kokat watn i grytan hwart efter det Kokar af, ty watnet i grytan får aldrig bli mindre, än watnet i burcken; Tag så up Burcken och sihlat genom en Servette, slå sedan det samma spad i en förtent Kiettell, där ibland lägges 8 stn wällwispade äggehwitor, 1 skålpund Såcker, 1 lod Caneel, skahlet af 2 Citroner, sätt det på elden, och när det börjar Koka lyftes det af elden, så mycket att Kokningen stadnar, och så giör man med det 4 gånger, när det 4de gången tages af elden, slås däruthi 2 ½ qwarter|97||134| renskt Wijn 1 ½ qr Säck, har man eij Säck, kan man taga så mycke[t] mehr af det renska wijnet, det su[ra] af 2 Citroner lägges och uthi, så s[ät]tes det åther på elden och kokas 4 gånger så som tillförenne, när man sista gången lyftat det af e[l]den, låter man något litet stå oc[h] sedan sihlas det genom en Swahn skins påsa 2 gånger, så är det färdigt.