232. Läskmjöd

Lästext

Läskmjöd

1 Tag 6 kannor honung, 24 kannor vatten, en näva humle, koka ¼ del in, slå det i mindre käril, och täpp det väl till så varmt som det är, först med lakan och sen med kläde, sedan när det är lagom kallt, så ger man uti god färsk jäst som öl och låter det stå i 3 dagar, sedan silar man igenom en vadmalspåsa, och när halvåmen är full, så hänger man igenom sprundet uti en påsa ett stött muskot, ett gott stycke kanel, 9 nejlikor, 2 bitar stött ingefära, en skedfull stötta kardemummor med skalen och en näva rosor.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Läsk Miöd.

    Tag 6 Kannor Honing 24 Kannor watn en näfwa Humbla, Koka ¼ dehl in, slå det i mindre Kärill, och täpp det wäll till så warmt som det är, först med lakan och sen med kläde, sedan när det är lagom kalt, så gier man uthi god färsk jäst som öhl och låter det stå i 3 dagar, sedan sihlar man igenom en wallmars påsa, och när half åmen är full, så hänger man igenom sprundet uthi en påsa, ett stött muskot ett godt stycke Caneel, 9 näglickor 2 bitar stött Ingefära en skied full stötta Cardemummor med skahlen och en näfwa Rosor.