146. Vinmunkar

Lästext

Vinmunkar

1 Till ett fat tag 10 ägg med gulan och vitan, tag 7 à 8 skedblad vatten, tag något korinter, rivin semla så mycket att det håller tillhopa när det gräddas i smöret, litet muskotblomma, 3 skedblad skirat smör, blanda väl tillhopa och gräddas i skirat smör så länge att de bli väl bruna på bägge sidor, sedan tages de utur smöret och kokas i vin som är blandat med vatten, dock mera vin och socker, ibland kokas däri en halv timma eller något mer, till dess de är väl utsvällde, sedan lägges de upp på fat med samma soppa som de kokat uti, riv socker över så äro de färdige.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Wijn Munckar.

    Till ett fath tag 10 ägg med guhlan och hwitan, tag 7 à 8 skiedblad watn, tag något Corinter, rifwin simbla så mycket att det håller tillhopa när det gräddas i smöret, litet muskot blomma 3 skiedblad skirdt smör, blanda wäll tillhopa och gräddas i skirt smör så länge att dhe bli wäll bruna på bägge sidor, sedan tages dhe uthur Smöret och kokas i Wijn som är blandat med watn, dock mera wijn och såcker, ibland kokas däri en half tima eller något mer, till dess dhe äro wäll utswälde, sedan lägges dhe upp på faat med samma såppa som dhe kokat uthi, rif Såcker öfwer så äro dhe färdige.