158. En god stuvad gädda eller annan fisk

158. En god stuvad gädda eller annan fisk

Lästext

En god stuvad gädda eller annan fisk

1 En gädda skär i vad stycken man vill hava, kokas upp i salt vatten, tag ett kvarter franskt vin, murklor, kräftor som äro kokade i saltvatten, murklorna skola förvällas, persilja, peppar, smör, citronskivor, saften av en halv citron, anis, nejlikor, litet rivit bröd, detta lägges allt på fisken och stuvas allt tillsammans. Man kan göra den soppan på vad fisk man vill, och smakar fisken väl. Fisken stuvas i ett väl förtent käril.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    En god stufwad giädda ell[er] an[nan] Fisk.

    Een giädda skiär i hwad stycken man will hafwa, kokas up i salt watn, tag ett qwarter franskt Wijn, Murklor, kräftor som äro kokade i salt watn, Murklorna skohla förwällas, Persillja, Peppar, Smör, Citron skifwor, saften af en half Citron, Anis näglickor, litet rifwit bröd, detta lägges alt på fisken och stufwas alt till sammans, man kan giöra den soppan på hwad fisk man will, och smakar fisken wäll, Fisken stufwas i ett wäll förtent kärill.