226. Smörkringlor

Lästext

Smörkringlor

1 Tag 3 halvstop mjölk, därtill tager man och 1 marker smör som skall vara färskt, är det mycket salt skall det tvättas i vatten, sen vattnet är väl ur smöret arbetas det hårt tillsammans med mjölet, så mycket man någonsin kan, sedan mjölken är varm, knådas hon in efter hand. Skulle då degen vara för tunn, lägges mera mjöl därtill att han bliver hård som en semledeg, jästen lägges i straxt samt kardemummor när degen begynner att jäsa, slås han upp och bakas kringlor därav, så stora som sjudna kringlor, gräddas på papper i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Smör Kringlor.

    Tag 3 halfstop Miölck därtill tager man och 1 mkr Smör som skall wara färskt, är det mycket Salt skall det twättas i watn, sen watnet är wäll uhr, Smöret arbetas det hårdt tillsammans med miöhlet, så mycket man någonsin kan, sedan miölken är warm, knådas hon in efter hand, skulle då degen wara för tun, lägges mera miöhl därtill att han blifwer hård som en simlodeg, jästen lägges i straxt samt Cardemum[m]or när degen begynner att jäsa, slås han upp och bakas Kringlor däraf, så stora som sudna Kringlor, gräddas på Papper i ugnen.