247. Paketkotletter

Lästext

Paketkotletter

1 Man hugger köttet som förenämnde kotletter, sedan tages köttet av benen och skäres smått, hackas och blandas upp med helt små och tunna fläskskivor, muskot, peppar och salt, smör, persilja, så skäres papper av ¼ ark, vikes dubbelt och klippes i form som en oval penningepung, klippes ett hål mitt i den ovala kanten, därigenom stickes benet på kotletten, så tages av det hackade köttet ett litet stycke och lägges där ovan uppå och klappas till, och sedan vikes papperet nätt igen, fortfares så med alltsammans, stekes på halster, med lagom eld.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Paqwett Cortletter.

    Man hugger kiötet som förenembde Cortletter, sedan tages Kiöttet af benen och skiäres smått hackas och blandas up med helt små och tunna fläsk skifwor, Muskot, Peppar och salt Smör Persillja, så skiäres Papper af ¼ arck, wikes dubbelt och klippes i form som en Oval peninge pung, klippes ett håhl mitt i den ovala kanten, därigenom stickes benet på Cortletten, så tages af det hackade kiötet ett litet stycke och lägges där ofwan uppå och klappas till, och sedan wikes papperet nätt igen, fortfares så med altsammans, stekes på halster, med lagom eld.