186. Krusbärskaka

Lästext

Krusbärskaka

1 Man tager två semlor som skorpan skäres av, sedan skäres de sönder i uppkoka mjölk, så att det blir som en gröt, sedan tager man krusbär och ½ stop vatten och kokar dem litet och låter det svalas och strör väl socker och kanel därpå, när det är svalt, blandar man ihop det, sedan tages 12 ägg, söt grädda, litet smör, muskotblomma, kardemummor och kanel, så smörjer man pannan och strör rivit bröd på bottnen och gräddar i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Krusbärs Kaka.

    Man tager Twå simblor som skårpan skiäres af, sedan skäres dhe sönder i upkoka Miölck, så att det blir som en gröt, sedan tager man Krusbär och ½ stop watn och kokar dem litet och låter thet swalas och strör wäll Såcker och Caneel därpå, när det är swahlt, blandar man i hop thet, sedan tages 12 ägg, söt grädda, litet smör Muskotblomma, Kardemummor och Caneel, så smörjer man pannan och strör rifwit bröd på båtnen och gräddar i ugnen.