254. Beskrivning på brännvinsdestillering

254. Beskrivning på brännvinsdestillering

Lästext

|173|

Beskrivning på brännvinsdestillering

1 Till 10 stop odestillerat brännvin tages 40 lod pomeransskal och 8 lod fänkål. Dessa krydder lägges kvällen före destilleringen i blöt uti en kanna gott öl, vilket om morgonen först hälles uti en renskurad distiller eller en annan brännvinspanna, och sedan ovan nämde brännvinskvantitet. Under destilleringen observeres, att fördropparne undantages, och sedan ganska jämnt och på sakta eld fortfares med destilleringen. Får den rinna för hastigt, förlores därigenom mycket både till smak och kvantitet. Till utblandningen fordras, till ett stop vatten 8 lod socker, vilket sedan spädes ut med spiritus, därefter som den är svag eller stark till, så länge brännvinet kommer att hälles det vanliga provet.

2 Lampis prästegård den 14:de juli 1841.

3 C. t. Åkerman

|174|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |173|

    Beskrifning på Bränvins distilering

    Till 10 stop odististeradt bränvin tages 40 lod Pomerans Skal och 8 lod Feunkol, Dessa krydder lägges qvällen för disteleringen i blöt uti en kanna godt öhl, hvilket om morgonen först hälles uti en ren skurad distiler eller en annan brenvins panna, och sedan ofvan nämde Bränvins qvantitet. Under disteleringen observeres, att för dropparne undantages, och sedan ganska jämt och på sakta eld fortfares med distileringen får den rinna för hastigt, förlores derigenom mycket både till smak och qvantitet. Till utblandningen fordras, till Ett stop vattn 8 lod socker, hwilket sedan spädes ut med Spiritus, derefter som den är svag eller stark till, så länge bränvinet kommer att hälles det vanliga profvet.

    Lampis Präste Gård d: 14de Julii 1841.

    C. t. Åkerman

    |174|