206. Att göra petit-choumunkar

Lästext

Att göra petit-choumunkar

1 Man tager 1 mark smör, det sättes på elden att skiras, när saltet är ifrån skirat, så vispar man 1 marker gott ve|94||131|temjöl där uti. Sedan har man uppkokat vatten tillreds ½ stop som slås ibland smöret och mjölet, så rör man väl om med en visp, och så slår man degen uti ett fat att bliva kall, sedan arbetar man 2 ägg i sänder tills det blir 16, men utav fyra sista tages vitan bort, litet kardemummor och kanel skall vara uti degen. Men degen skall arbetas väl tills han sättes uti ugnen, då man tager med en sked lagom stort till munkar, man kan och göra genom sprets om man så behagar.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att giöra Petesiu Munckar.

    Man tager 1 marck Smör, det sättes på elden att skiras, när saltet är ifrån skirdt, så wispar man 1 mkr gådt hwe|94||131|temiöhl där uthi; sedan har man upkokat watn tillreds ½ stop som slås ibland Smöret och Miöhlet, så rör Man wäll om med en wisp, och så slår man degen uthi ett fath att blifwa kall, sedan arbetar man 2 ägg i sänder tills det blir 16, men uthaf 4a sista tages hwitan bårt, litet Cardemum[m]or och Caneel skall wara uthi degen, Men degen skall arbetas wäll tills han sättes uthi ugnen, då man tager med en skied lagom stort till Munckar, man kan och giöra genom Sprets om man så behagar.