191. Lemonkaka

Lästext

Lemonkaka

1 Tag 4 lemoner något stora, gräv ur dem det mjuka, lägg skalen i vatten, sätt dem på elden och lät koka i bara vattnet, om de ligga över vattnet så kokas de i många vatten till dess de bliva mjuka, när de äro mjuka, så stötes de helt fina, tag 8 lod söt mandel som stötes hel fin, bittermandel lägges vid pass 1 och 2 lod, som stötes fint med rosenvatten, tag 16 lod fint rivit socker, ½ marker skirat smör, 10 ägg med 5 vitor, äggen röres först väl sönder, sedan slås det andra därtill, och klappas med en slev en god timma, klappas allt på en sida smöret skall intet slås uti, förrän man sätter i ugnen, och göres en deg under, sedan gräddas det, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Lemon Kaka.

    Tag 4 Lemoner något stora, gräf uhr dem det miuka, lägg skahlen i watn sätt dem på Elden och lät Koka i bara watnet om dhe ligga öfwer watnet, så kokas dhe i många watn, till dess dhe blifwa miuka, när dhe äro miuka, så stötes dhe helt fina, tag 8 lod söt Mandell som stötes heel fijn, bitter mandell lägges wid pass 1 och 2 lod, som stötes fint med Rosen watn, tag 16 lod fint rifwit Såcker, ½ mkr skirdt Smör, 10 ägg med 5 hwitor, äggen röres först wäll sönder, sedan slås det andra därtill, och Klappas med en slef en god tima, klappas alt på en sida smöret skall intet slås uthi, förän man sätter i ugnen, och giöres en deg under, sedan gräddas det, så är det färdigt.