54. Bläckrecept

Lästext

|19|

Bläckrecept

1 ½ skålpund brun bresilja kokas i 1 kanna gott vatten, som utpressas från bresiljan.

2 I detta vatten lägges pulveriserat vitriol 8 lod, och lika mycket jämväl pulveriserade galläpplen, som bör stå i något varmt rum någre dagar uti täppt käril som bör omskakas några gångar om dagen. Vartill än hörer 3 lod gummi arabicum.

|20|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |19|

    Bläck Recept

    ½ ℔d brun Brixilja kokas i 1. kanna godt vatten, som uthprässas från från brixiljan.

    I detta vatten lägges Pulvericerat Victriol 8. lod, och lika mycket jämväl Pulvericerade Galläpplen, som bör stå i något varmt rum någre dagar uti teppt Käril som bör omskakas någre gångar om dagen. Hvartil än hörer 3. lod Gummi Arabicum.

    |20|