166. Stuva kräftor på annat manér

Lästext

Stuva kräftor på annat manér

1 Tages på samma sätt, allenast att där till lägges färska ostron, om man intet har färska så tag salta, kan och vara utan, tag förvällde murklor, sparris och lägg uti men intet förrän in emot kräftorne tages upp, kan och tagas spanskt eller franskt vin, eller halvparten av vardera, litet riven semla, stuva allt tillsammans och ätes medan det är varmt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Stufwa Kräftor på annat Maneer.

    Tages på samma sätt, allenast att där till lägges färska Ostror, om man intet har färska så tag salta, kan och wara uthan, tag förwälde Murcklor, sparis och lägg uthi men intet förän in emot Kräftorne tages up, kan och tagas Spanskt ell[er] Franskt wijn, eller half parten af hwardera, litet rifwen simbla, stufwa alt tillsammans och ätes medan det är warmt.