53. Recept till en kanna bläck

53. Recept till en kanna bläck

Lästext

|17|

Recept till en kanna bläck

1 ¼ skålpund galläpplen.

6 lod gummi arabicum.

6 lod vitriol.

2 lod socker.

½ stop vinättika.

2 Desse förenämnde species skola sönderstötas, och uti en kanna källvatten, uti täckt käril, uppkokas, samt uppå drägelig eld tvenne timmar hållas, under ofta omrörning varefter det andra dagen är tjänligt att nyttjas.

3 Vinättikan slås härpå, sedan allt är kallnat, och i butelj inlagt. Detta bläck, ju äldre, blir det starkaste jag sett, som själv nyttjat det uti 40 års tid.

4 Observera: om den beskrevne saften med ättikan sedan det är färdigt icke utgör en kanna, så slås till så mycket väl uppkokat och kallnat rent vatten att det utgör en full kanna.

5 Nota Bene vattnet bör hämtas från sjö, å, eller som är lent. Försökt af B:

|18|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |17|

    Recept till En Kanna Bläck.

    ¼ ℔ Gall äpplen.

    6 Lod Gummi Arabicum

    6 Lod Victriol.

    2 Lod Socker.

    ½ Stop Vinätticka.

    Desse förenämnde Species skola sönder stötas, ock uti En Kanna Källwatten, uti täckt Käril, uppkokas, samt uppå drägelig eld 2ne timmar hållas, under ofta omrörning hvarefter det andra dagen är tiänligit att nyttias.

    Vinättickan slås härpå, sedan alt är kallnat, och i Boutaille inlagdt. Detta bläck, ju äldre, blir det starkaste jag sedt, som sielf nyttiat det uti 40 års tid.

    Obser: om den beskrefne Saften med ättickan sedan det är färdigt icke utgiör en kanna, så slås til så mycket väl upkokat och kallnat rent vatn at det utgiör en full Kanna.

    NB vattnet bör hämtas f[rån] Siö, Å, el[ler] som är lent. försökt af B:

    |18|