Lästext
Recept till en kanna bläck
1 ¼ skålpund galläpplen.
6 lod gummi arabicum.
6 lod vitriol.
2 lod socker.
½ stop vinättika.
2 Desse förenämnde species skola sönderstötas, och uti en kanna källvatten, uti täckt käril, uppkokas, samt uppå drägelig eld tvenne timmar hållas, under ofta omrörning varefter det andra dagen är tjänligt att nyttjas.
3 Vinättikan slås härpå, sedan allt är kallnat, och i butelj inlagt. Detta bläck, ju äldre, blir det starkaste jag sett, som själv nyttjat det uti 40 års tid.
4 Observera: om den beskrevne saften med ättikan sedan det är färdigt icke utgör en kanna, så slås till så mycket väl uppkokat och kallnat rent vatten att det utgör en full kanna.
5 Nota Bene vattnet bör hämtas från sjö, å, eller som är lent. Försökt af B:
|18|