131. Att göra lingonvatten

Lästext

Att göra lingonvatten

1 Till ett ämbar vatten tages 7 kannor väl plockade bär, varifrån alla mjuka äro utrensade, samma bär sköljes och bredes ut på ett bord över natten att de bli väl torra. Sedan tages 20 kannor källvatten och 3 stop god klar honung eller 7 skålpund socker, slå detta vatten med det söta i en kopparkittel att koka och skumma det väl. När ⅓ del är avkokat, som kan märkas med en björksticka, så slås vattnet i ett rent käril, sedan slås bären på ankaret och silas det kokade vattnet på när det är kallt. Sedan röres vattnet och bären med en björkspada i 14 dagar, varpå han sprundas igen, och hänges en liten smal påse med några nejlikor, kanel och kardemummor så mycket man behagar uti ankaret, det lägges så i källaren, och när det legat i 6 veckor, är det färdigt. Skulle man vilja taga 8 kannor bär till ett ankar, så blir det starkare av bär och ser bättre ut, men då måste vara mer sött uti.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att giöra Lingon Watn.

    Till ett ämbar watn tages 7 Kannor wäll plåckade bär, hwarifrån alla miuka äro utrednsade, sam[m]a bär skölljes och bredes uth på ett bord öfwer natten att dhe bli wäl tårra. Sedan tages 20 Kannor Källwatn och 3 stop god klar honing eller 7 skåhlpd Såcker, slå detta watn med det söta i en Koppar Kiettell att koka och skuma det wäll. När ⅓ dehl är afkokat, som kan märckas med en biörck sticka, så slås watnet i ett rent Kärill, sedan slås bären på anckaret och sihlas det kokade watnet på när det är kalt. Sedan röres watnet och bären med en biörckspada i 14 dagar, hwarpå han sprundas igen, och hänges en liten smahl påse med några Neglickor Canel och Cardemummor så mycket man behagar uthi anckaret, det lägges så i Källaren, och när det legat i 6 wekor, är det färdigt. Skulle man willja taga 8 Kannor bär till ett anckar, så blir det starckare af bär och seer bättre uth, men då måste wara mer sött uthi.