Lästext
Att göra lingonvatten
1 Till ett ämbar vatten tages 7 kannor väl plockade bär, varifrån alla mjuka äro utrensade, samma bär sköljes och bredes ut på ett bord över natten att de bli väl torra. Sedan tages 20 kannor källvatten och 3 stop god klar honung eller 7 skålpund socker, slå detta vatten med det söta i en kopparkittel att koka och skumma det väl. När ⅓ del är avkokat, som kan märkas med en björksticka, så slås vattnet i ett rent käril, sedan slås bären på ankaret och silas det kokade vattnet på när det är kallt. Sedan röres vattnet och bären med en björkspada i 14 dagar, varpå han sprundas igen, och hänges en liten smal påse med några nejlikor, kanel och kardemummor så mycket man behagar uti ankaret, det lägges så i källaren, och när det legat i 6 veckor, är det färdigt. Skulle man vilja taga 8 kannor bär till ett ankar, så blir det starkare av bär och ser bättre ut, men då måste vara mer sött uti.