244. En förnäm kalops

Lästext

En förnäm kalops

1 Man tager av oxlåret tunna skivor, hacka det väl, lägg neder det varvtals på ett tennfat, salt, muskotblomma, nejlikor, peppar, ingefära, smör och lök, klappa det väl till, slå så vin och citronsaft, lägg och tätt täckfat där över och låt det koka på fyrfat.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    En Förnähm Callops.

    Man tager af Oxlåret tunna skifwor, hacka det wäll, lägg neder det hwarftahls på ett Theenfath, Salt, Muscotblomma, Näglickor, Peppar, Ingefära, Smör och löök, klappa det wäll till, slå så Wijn och Citronsaft, lägg och tätt täck fath där öfwer och låth det koka på Fyhrfath.