152. En god citronkaka

Lästext

|62| |99|

En god citronkaka

1 Tag 2 citroner, skala dem båda, det vita och gula och koka i vatten till dess de bli mjuka, sedan tag ½ skålpund söt mandel, tag några bittra ibland, stötes väl fin med rosenvatten eller söt mjölk, tag och ¾ marker färskt smör och skir, sedan blandas det väl tillhopa, tag ¾ marker fint rivit bröd som siktas, och lägges däruti 8 stycken ägg med 4 vitar röres allt väl tillsammans på ett sätt, tag 8 pomeranser, krama saften ur dem och lägg däruti, tag bakelsedeg lägg i bottnen och på bräddarne i en tårtpanna, slå så det alltsammans i pannan över degen och låt gräddas i ugnen eller på glödande eld över och under. Citronskalen skola stötas väl fina sedan de äro kokade mjuka de och blandas ibland det andra av socker över, så är hon färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |62| |99|

    Een god Citron Kaka.

    Tag 2 Citroner skala dem båda, det hwita och guhla och koka i watn till dess dhe bli miuka, sedan tag ½ skål pund söt mandell, tag några bitra ibland stötes wäll fijn med rosen watn eller söt miölck, tag och ¾ mkr färskt smör och skir, sedan blandas det wäll tillhopa, tag ¾ mkr fint rifwit bröd som sichtas, och lägges däruthi 8 stn ägg med 4: hwitar röres alt wäll tillsammans på ett sätt, tag 8 pomerantser, krama saften uhr dem och lägg däruthi, tag bakelse deg lägg i båtnen och på bräddarne i en tårt panna, slå så det altsammans i pannan öfwer degen och låt gräddas i ugnen ell[er] på glödande eld öfwer och under, Citron skalen skohla stötas wäll fina sedan dhe äro kokade miuka dhe och blandas ibland det andra af såcker öfwer, så är hon färdig.