Lästext
Att färga hög carnad på ylle
1 Man tager ¾ lod koschenill, eller 1 lod om man vill hava hög carnad, där till tages 4 lod skedvatten, 4 lod vit vinsten, 4 lod raspad engelskt tenn, 4 lod stärkelse, när man vill hava färga lägger man färgen i blöt dagen förut, sedan han är väl sönderstött, vart slag för sig uti glas med källvatten, men engelska tennet lägges i en skål och därpå slås skedvattnet dubbelt så mycket källvatten, men täckes med en tallrik över skålen, vilket allt man låter stå till andra dagen, då sätter man på elden 2 kannor rinnande vatten, uti en mässingskittel eller malmgryta, eller och en oförtennad kopparkittel, när vattnet kokar väl upp slås däri hälften av vinsten, hälften av det engelska tennet, hälften av stärkelsen och två goda nävar vetekli. Så röres det väl om med en träspada, så att det intet går i elden, och kokas väl ¼ timma, så lägger man 8 lod garn däri, som blir hög carnad, det låter man koka ½ timma, och hålles alltid under soppan med bemälte träspada, sedan tages det upp och sköljes väl i rinnande källvatten, sedan vrides vattnet väl |40|utur garnet med ett rent kläde och hänges upp, sedan lägger man åter 8 lod garn i samma soppan och låter koka ½ tima, då tages det upp och sköljes på samma sätt och torkas för sig, och därpå blir ljus carnad. Sedan tager man åter 2 kannor rent vatten och slår i samma kittel, sedan likväl är rensköljde, det låter man koka väl upp, och då slår man den andra hälften som kvar är tillika med koschenillen, 2 nävar vetekli, ½ lod romersk alun, detta låter man allt koka som det förra, sedan lägger man uti de 8 lod kvar som först blev bett och låter det koka ½ timma, sedan tages det och sköljes väl, och så lägger man uti de andra 8 loden och låter det koka bra, dock så, att det lämnas någon soppa kvar, allra sist lägger man i 4 lod obetat garn, man kan då och lägga litet romersk alun uti innan man sköljer det första och andra garnet kan man låta hängat litet, så får man mera färg till det tredje.