68. Att färga hög carnad på ylle

Lästext

|2| |39|

Att färga hög carnad på ylle

1 Man tager ¾ lod koschenill, eller 1 lod om man vill hava hög carnad, där till tages 4 lod skedvatten, 4 lod vit vinsten, 4 lod raspad engelskt tenn, 4 lod stärkelse, när man vill hava färga lägger man färgen i blöt dagen förut, sedan han är väl sönderstött, vart slag för sig uti glas med källvatten, men engelska tennet lägges i en skål och därpå slås skedvattnet dubbelt så mycket källvatten, men täckes med en tallrik över skålen, vilket allt man låter stå till andra dagen, då sätter man på elden 2 kannor rinnande vatten, uti en mässingskittel eller malmgryta, eller och en oförtennad kopparkittel, när vattnet kokar väl upp slås däri hälften av vinsten, hälften av det engelska tennet, hälften av stärkelsen och två goda nävar vetekli. Så röres det väl om med en träspada, så att det intet går i elden, och kokas väl ¼ timma, så lägger man 8 lod garn däri, som blir hög carnad, det låter man koka ½ timma, och hålles alltid under soppan med bemälte träspada, sedan tages det upp och sköljes väl i rinnande källvatten, sedan vrides vattnet väl |40|utur garnet med ett rent kläde och hänges upp, sedan lägger man åter 8 lod garn i samma soppan och låter koka ½ tima, då tages det upp och sköljes på samma sätt och torkas för sig, och därpå blir ljus carnad. Sedan tager man åter 2 kannor rent vatten och slår i samma kittel, sedan likväl är rensköljde, det låter man koka väl upp, och då slår man den andra hälften som kvar är tillika med koschenillen, 2 nävar vetekli, ½ lod romersk alun, detta låter man allt koka som det förra, sedan lägger man uti de 8 lod kvar som först blev bett och låter det koka ½ timma, sedan tages det och sköljes väl, och så lägger man uti de andra 8 loden och låter det koka bra, dock så, att det lämnas någon soppa kvar, allra sist lägger man i 4 lod obetat garn, man kan då och lägga litet romersk alun uti innan man sköljer det första och andra garnet kan man låta hängat litet, så får man mera färg till det tredje.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |2| |39|

    At Färga hög Carnad på Ylle.

    Man tager ¾ Lod Consionella eller 1 lod om man vill hafwa hög Carnad, där till tages 4 lod Skiedwatn, 4 lod hwijt wijn steen, 4 lod Raspad Engelskt Theen, 4 lod stärckelse, när man will hafwa färga, lägger man färgen i blöth dagen föruth, sedan han är wäll sönder stött, hwart slag för sig uthi glas med Kiällwatn, men Engelska Thenet lägges i en skåhl, och därpå slås skiedwatnet dubbelt så mycket Kiällwatn, men täckes med en tallrick öfwer skålen, hwilcket alt man låter stå till andra dagen, då sätter man på elden 2 Kannor rinnande watn, uthi en Mässings Kiettell eller Malm gryta, eller och en oförtent Koppar Kiettell, när watnet kokar wäll upp, slås däri hälften af Wijnsten, hälften af det Engelska Thenet, hälften af stärckelsen och twå goda näfwar hwete Klij; Så röres det wäll om med en träspada, så att det intet går i ellden, och Kokas wäll ¼ tima, så lägger man 8 lod garn däri, som blir hög Carnad, det låter man koka ½ tima, och hålles alltid under soppan med bemelte Träspada, sedan tages thet upp och skölljes wäll i rinnande Kiällwatn, sedan wrides watnet wäll |40|uthur garnet med ett rent Kläde och hänges upp, sedan lägger man åther 8 lod garn i samma soppan och låter Koka ½ tima, då tages det upp och skölljes på samma sätt och torckas för sig, och därpå blir lius Carnad. Sedan tager man åther 2 Kannor rent watn och slår i sam[m]a Kiettell, sedan likwäll är renskiölgde, det låter man koka wäll upp, och då slår man den andra hälften som qwar är tillika med Consionellen, 2 näfwar hwete Klij, ½ lod Rom: Alun, detta låter man alt koka som det förra, sedan lägger man uthi dhe 8 lod qwar som först blef bett och låter det koka ½ tima, sedan tages det och skölljes wäll, och så lägger man uthi dhe dhe andra 8 loden och låter det koka braf, dock så, att det lämnas någon soppa qwar; alldra sist lägger man i 4 lod obetat garn, man kan då och lägga litet Rom: Alun uthi innan man skölljer det första och andra garnet kan man låta hängat litet, så får man mera färg till det tridie.