161. Soppa på kotletter

Lästext

Soppa på kotletter

1 Tag lök sätt på elden och lät koka i vatten så länge att det intet har någon löksmak, tag litet franskt vin och vinättika, ett gott stycke smör, socker, peppar, muskotblomma, 2 skedblad senap, slå i bland den andra soppan, rör allt väl tillsammans och lät koka, tag samma soppa slå i fatet under kotletterne, lägg kot|70||107|letterne bägge i bottnen och omkring bräddarne, de kunna ätas både varma och kalla.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Såppa På Kåttletter.

    Tag Löök sätt på elden och lät koka i watn så länge att det intet har någon lök smak, tag litet franskt wijn och Wijn ätticka, ett godt stycke smör, Såcker Peppar Muskotblom[m]a, 2 skiedblad Senap, slå i bland den andra soppan, rör alt wäll tillsammans och lät koka, tag samma soppa slå i fatet under Kåttletterne, lägg Kått|70||107|letterne bägge i båtnen och omkring bräddarne, dhe kunna ätas både warma och kalla.