237. Äppelmust

Lästext

Äppelmust

1 Tag ½ tunna briska äpplen hacka och stöt dem med ett trästöt det bästa man kan, lägg dem i en hummelsil, krama dem med händerne det bästa man kan, att musten rinner väl ifrån, sila det i genom ett kläde, sätt det sedan där det står ljumt, stek 2 à 3 briska äpplen och välta dem i jäst och lägg dem däruti och bind till, lät det stå ett dygn, att det blir vitt över, sedan silas det och slås uti ett rent och välsmakande käril, tappa det som annat vin, och lät sen ligga i 6 veckor.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Äppell Must.

    Tag ½ tunna briska äplen hacka och stöt dem med ett trästöt det bästa man kan, lägg den i en Hum[m]ell Sihl, krama dem med händerne det bästa man kan, att musten rinner wäll ifrån, sihla det i genom ett kläde, sätt det sedan där det står liumt, steek 2 à 3 briska äplen och wälta dem i jäst och lägg dem däruthi och bind till, lät det stå ett dygn, att det blir hwitt öfwer, sedan sihlas det och slås uthi ett rent och wällsmakande Kärill, tappa det som annat Wijn, och lät sen ligga i 6 wekor.