174. En god mjölkrätt

174. En god mjölkrätt

Lästext

En god mjölkrätt

1 Tag 3 halvstop mjölk sätt på elden och lät koka upp, slå däri 8 sjudne vispade ägg, tag sur grädda av 2 filbunkar, vispa gräddan väl och slå däribland, och lät ysta till en ost, tag den upp, lägg i ett durkslag socker emellan vart varv, lät bli kall, tag så sötgrädda och socker slå omkring den osten, när han lägges upp så är han färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Een god Miölck Rätt.

    Tag 3 half stop Miölck sätt på elden och lät koka upp, slå däri 8 sudne wispade ägg, tag sur grädda af 2 fihl bunckar, wispa gräddan wäll och slå däribland, och lät ysta till en Ost, tag den upp, lägg i ett durchslag såcker emellan hwart hwarf, lät bli Kall, tag så sött grädda och såcker slå omkring den Osten, när han lägges upp så är han färdig.