236. Stickelbärsvin

Lästext

Stickelbärsvin

1 Tag 2 skeppor stickelbär, stöt dem sönder och sila skalen ifrån, slå saften på ett ankar. Krama saften av ¼ fjärding päron som är väl mogna och mjuka, slå saften uti ankaret, stek 5 stycken sura äpplen, lägg dem heta i ankaret, täpp väl till och lät det jäsa, blöt emellertid för 3 styver husbloss, vispat att det blir som skum, värm det litet|115||152| på elden och stöt för 3 öre vinsten, lägg det uti ankaret och täpp väl till, och lät det stå en månad.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Stikel Bärs Wijn.

    Tag 2 Skieppor Stickellbär stöt dem sönder och sihla skahlen ifrån, slå saften på ett anckar; Krama saften af ¼ ding Päron som äro wäll mogna och miuka, slå saften uthi anckaret, steek 5 stn suhra äplen lägg dem heta i anckaret, täpp wäll till och lät det jäsa, blöt emedlertid för 3 styfwer Husblåss wispat att det blir som skum, wärm det litet|115||152| på elden och stöt för 3 öre Wijnsten, lägg det uthi anckaret och täpp wäll till, och lät det stå en Månad.