109. Rött på linne

Lästext

Rött på linne

1 Till 1 skålpund lingarn eller lärft, tages 4 lod alun, lägg det i 2 kannor vatten och smält det över elden, sedan tag det av, och lägg linnet däruti och lät det över natten ligga,|34||71| andra dagen koka det. Samma dagen som man garnet i alunet lägger så tag 12 lod färnbock i 3 kannor vatten, koka den en timma, där efter silar man färgen från spånorna och lät lärftet däruti komma, arbeta det bra om, och lät det så länge ligga, till dess det nog rött är, skulle det ännu intet nog mörkrött vara, så låter man det stå till dess det bliver kallt, där efter torkar man det och intet sköljer det.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Rödt på Linne.

    Till 1 ℔ Lingarn eller lärft, tages 4 lod Alun, läg det i 2 Kannor watn och smält det öfwer elden, sedan tag det af, och lägg linnet däruthi och lät det öfwer natten ligga,|34||71| andra dagen koka det. Samma dagen som man garnet i Alunet lägger så tag 12 lod Färnbock i 3 Kannor watn, koka den en tima, där efter Sihlar man färgen från spånorna och lät lärftet däruthi, komma, arbeta det braf om, och lät det så länge ligga, till dess det nog rödt är, skulle det ännu intet nog mörckrödt wara, så låter man det stå till dess det blifwer kalt, där efter tårckar man det och intet sköljer det.