139. Fyllda äpplen som stekes i panna

139. Fyllda äpplen som stekes i panna

Lästext

Fyllda äpplen som stekes i panna

1 Till 10 något stora äpplen tages ½ kvarter söt mjölk, 3 à 4 ägg ¼ skålpund korinter, stött kanel efter behag, 3 skedblad skirat smör, en två öres semla, rivit socker så sött man vill hava, blandas väl tillhopa, litet salt, tag dessa äpplen och skär en skiva överst till ett lock, tag ett par eller 3 skedblad rhenskt vin blandas väl tillhopa, skrapa utur äpplen allt det som är mjukt, men vakta att skalet icke går sönder, det mjuka som är ur dem skrapat, blandas ibland det andra, och fyll i de urgrävna äpplen helt fulla, sätt dem sedan i en tårtpanna, smörj pannan med smör, lägg lock över, eld över och under, sätt den avskurna skivan på när de sättas i ugnen, när de ha stått en liten stund, så gör fyllningen sig upp. Men|54||91| det skadar intet, laga att de stå raka och icke luta, en god halv timma behöva de gräddas, rives socker över dem när de äro gräddade och ätes medan de äro varma, kan och ätas kalla med ett skedblad söt grädda över eller snömos blandat med socker och rosenvatten, kan och ätas utan någonting.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fyllda Äplen som stekes i Panna.

    Till 10 något stora äplen tages ½ qwarter söt miölck, 3 à 4 ägg ¼ skålpund Corinter, stött Caneel efter behag 3 Skiedblad, skirt Smör en twå örs simbla, rifwit såcker så sött man will hafwa, blandas wäll tillhopa, litet Salt, tag dessa äplen och skiär en skifwa öfwerst till ett låck tag ett par eller 3 skiedblad Renskt Wijn blandas wäll tillhopa, skrapa uthur äplen alt det som är miukt, men wackta att skahlet icke går sönder, det miuka som är uhr dem skrapat, blandas ibland det andra, och fyll i dhe uhr gräfna äplen helt fulla, sätt dem sedan i en tårt panna, smörg pannan med Smör, lägg låck öfwer, eld öfwer och under, sätt den afskurna skifwan på när dhe sätias i ugnen, när dhe ha stådt en liten stund, så giör fyllningen sig up, Men|54||91| det skadar intet, laga att dhe stå raka och icke luta, en god half tima behöfwa dhe gräddas, rifwes såcker öfwer dem när dhe äro gräddade och ätes medan dhe äro warma, kan och ätas kalla med ett skiedblad söt grädda öfwer eller snö moos blandat med Såcker och Rosenwatn, kan och ätas uthan någon ting.