Lästext
Fyllda äpplen som stekes i panna
1 Till 10 något stora äpplen tages ½ kvarter söt mjölk, 3 à 4 ägg ¼ skålpund korinter, stött kanel efter behag, 3 skedblad skirat smör, en två öres semla, rivit socker så sött man vill hava, blandas väl tillhopa, litet salt, tag dessa äpplen och skär en skiva överst till ett lock, tag ett par eller 3 skedblad rhenskt vin blandas väl tillhopa, skrapa utur äpplen allt det som är mjukt, men vakta att skalet icke går sönder, det mjuka som är ur dem skrapat, blandas ibland det andra, och fyll i de urgrävna äpplen helt fulla, sätt dem sedan i en tårtpanna, smörj pannan med smör, lägg lock över, eld över och under, sätt den avskurna skivan på när de sättas i ugnen, när de ha stått en liten stund, så gör fyllningen sig upp. Men|54||91| det skadar intet, laga att de stå raka och icke luta, en god halv timma behöva de gräddas, rives socker över dem när de äro gräddade och ätes medan de äro varma, kan och ätas kalla med ett skedblad söt grädda över eller snömos blandat med socker och rosenvatten, kan och ätas utan någonting.