157. Lemontårta

Lästext

Lemontårta

1 Tag 10 eller 12 lemoner, kan och tagas mindre, skala dem tunt, och av skalen skär tunna skivor, lägg dem i vatten att sältan drager ur dem, sedan tag och krama vattnet utur dem, slå sedan socker och vin på, vilket måste stå en god stund, tag en tunn bakelsedeg och lägg i en tårtpanna, lägg litet socker i degen och så ett varv moner, åter socker och så lemon, gör så 3 eller 4 gånger, lägg korinter emellan vart|67||104| varv, insyltad pomeransskal, citronskal, suckat, lägg lock på av bakelsedeg, grädda henne i panna eller i ugnen, riv socker över emedan hon är varm, så är hon färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Lemon Tårta.

    Tag 10 ell[er] 12 Lemoner, kan och tagas mindre, skahla dem tunt, och af skahlen skiär tunna skifwor, lägg dem i watn att sältan drager uhr dem, sedan tag och krama watnet uthur dem, slå sedan såcker och Wijn på, hwilcket måste stå en god stund, tag en tunn bakelse deeg och lägg i en tårtpanna, läg litet såcker i degen och så ett hwarf Moner, åter Såcker och så Lemon, gier så 3 ell[er] 4 gånger lägg Corinter emellan hwart|67||104| hwarf, insyltad Pommerants skahl, Citron skahl, Succat, lägg låck på af bakelse deeg, grädda henne i panna ell[er] i ugnen, rif Såcker öfwer emedan hon är warm, så är hon färdig.