Lästext
Ett brunt ragu av fågel, rätt gott
1 Man tager så många man vill hava, steker dem bruna på spettet, sedan tages färskt köttsoppa, sen slå i en kittel förtent med mycket smör, slå det bruna stekflottet i soppan, tag pepparkaka eller rivit bröd, så bränner man vetemjöl helbrunt, sen lägg rivit bröd i soppan, och vispas det bruna mjölet, att det blir lagom tjockt, tag citronskal och skär i smala rimsor och lägg i soppan med muskot, muskotblomma, färska ostron, salta eller lägges 1 stycke sill i stället när man intet har ostron, sedan slå något franskt vin därpå, lägg så fåglarne däruti, jämnt bredvid varandra och låter dem koka en stund på nytt, kokas så länge att de blir mjuka och soppan lagom tjock, eller sma|76||113|kar ragu intet väl förrän man sätter det på elden, tages friska äpplen och stuvas i vin och socker som till tårta, har man sist frikadeller, så lägger man dem på, sedan hon är kokad, lägger man fåglarna på ett fat, slår soppan över, tager av de stuvade äpplen och lägger i små hopar och så frikadeller med murklor stuvade, det kan göras av vad fågel man vill, kan och göras av lamm eller kalv, intet förgätandes kalvbrisk skall förvällas och sedan brynas i smör och läggas i soppan och kokas med det andra.