172. Ett brunt ragu av fågel, rätt gott

Lästext

Ett brunt ragu av fågel, rätt gott

1 Man tager så många man vill hava, steker dem bruna på spettet, sedan tages färskt köttsoppa, sen slå i en kittel förtent med mycket smör, slå det bruna stekflottet i soppan, tag pepparkaka eller rivit bröd, så bränner man vetemjöl helbrunt, sen lägg rivit bröd i soppan, och vispas det bruna mjölet, att det blir lagom tjockt, tag citronskal och skär i smala rimsor och lägg i soppan med muskot, muskotblomma, färska ostron, salta eller lägges 1 stycke sill i stället när man intet har ostron, sedan slå något franskt vin därpå, lägg så fåglarne däruti, jämnt bredvid varandra och låter dem koka en stund på nytt, kokas så länge att de blir mjuka och soppan lagom tjock, eller sma|76||113|kar ragu intet väl förrän man sätter det på elden, tages friska äpplen och stuvas i vin och socker som till tårta, har man sist frikadeller, så lägger man dem på, sedan hon är kokad, lägger man fåglarna på ett fat, slår soppan över, tager av de stuvade äpplen och lägger i små hopar och så frikadeller med murklor stuvade, det kan göras av vad fågel man vill, kan och göras av lamm eller kalv, intet förgätandes kalvbrisk skall förvällas och sedan brynas i smör och läggas i soppan och kokas med det andra.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Ett Brundt Ragu, af Fogell rätt godt.

    Man tager så många man will hafwa, steker dem bruna på spetet, sedan tages färskt Kiött såppa, sen slå i en Kiettell förtent med mycket smör, slå det bruna stekflåtet i såppan, tag Peppar kaka eller rifwit bröd, så bränner man hwetemiöhl hehlbrunt, sen läg rifwit bröd i såppan, och wispas det bruna miöhlet, att det blir lagom tiockt, tag Citron skahl och skiär i smala rismor och lägg i såppan med Muskot, Muskotblomma, färska Ostron, salta ell[er] lägges 1 stycke Sill i stället när man intet har Ostron, sedan slå något franskt wijn derpå, lägg så foglarne däruthi, jämt bredwid hwarandra och låter dem koka en stund på nytt, kokas så länge att dhe blir miuka och soppan lagom tiåck, eller sma|76||113|kar Ragu intet wäll förän man sätter det på elden, tages friska Äplen och stufwas i Wijn och Såcker som till tårta, har man sist frikadeller, så lägger man dem på, sedan hon är kokad, lägger man foglarna på ett fath, slår soppan öfwer, tager af dhe stufwade äplen och lägger i små hopar och så Frikadeller med Murcklor stufwade, det kan giöras af hwad fogell man will, kan och giöras af Lamb eller Kalf, intet förgiätandes Kalfbrisk skall förwällas och sedan brynas i smör och läggas i Såppan och kokas med det andra.