156. Spritbakelse

Lästext

Spritbakelse

1 Tag ½ stop mjölk, koka upp, vispa gott vetemjöl uti, och lät koka så tjockt som en annan deg, men måste vispas väl att han blir bra hård, sedan han är kokad så klappa honom att han blir kall, klappa så ett ägg i sänder i honom till dess att 10 eller 12 är inklappade i kalla degen, tag en spritform som är därtill gjord, och lägg något deg i, krama ur, sprid sedan i smöret och lät det koka, till dess det blir brunt så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Sprit Bakelse.

    Tag ½ Stop miölck, koka upp, hwispa godt hwetemiöhl uthi, och lät koka så tiockt som en annan deg, men måste wispas wäll att han blir bra hård, sedan han är kokad så klappa honom att han blir kall, klappa så ett ägg i sänder i honom till dess att 10 ell[er] 12 äro inklappade i kalla degen, tag en spritform som är därtill giord, och lägg något deeg i, Krama uhr, sprid sedan i smöret och lät det koka, till dess det blir brundt så är det färdigt.