130. Att baka pepparkaka

Lästext

Att baka pepparkaka

1 Man tager 1 kvarter god och vit honung, vilken skiras i en förtent panna. När han kokar som bäst slås 2 eller 3 äggvitor däruti, och kokas så tillsammans en liten stund, sedan lyftas pannan av elden, och vitan skummas sakta av med en silversked. Honungen sättes ännu en eller 2 gånger på elden, till dess han intet skummar sig mer. När han är hel klar, slås han upp i en stenskål till dess han blir hel kall, då tages 1 skålpund rivit och med hårsikt väl siktat socker, 10 stycken färska ägg, 5 därav tagas vitan ifrån, äggen slås sönder i en stenkruka, och vispas väl på en sida i en eller 2 timmar kontinuerligit, sedan slås den kalla honungen däruti, och vispas en god stund. Därefter slås sakta det rivna sockret däruti och vispas tills det blir väl smält, därpå vispas vetemjölet helt sakta ned, lägges 2 nypor fint stött peppar uti, och slås så alltsammans uppå rent papper i ett fat och gräddas i ug|48||85|nen, vilken måste vara väl varm, som till en mandeltårta. Kakan står inne i ugnen till dess han blir väl gräddat, skäres sedan i tvenne delar och förvaras i ett kallt rum, där intet eldas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att baka Peppar Kaka.

    Man tager 1 qwarter god och hwit honung, hwilcken skiras i en förtent panna. När han kokar som bäst slås 2 ell[er] 3 äggehwitor däruthi, och Kokas så tillsammans en liten stund, sedan lyftas pannan af elden, och hwitan skumas sachta af med en Silfwerskied. Honingen sättes ännu en eller 2 gånger på elden, till dess han intet skummar sig mer. När han är hel klar, slås han up i en steen skåhl till dess han blir heel kall, då tages 1 Skålpund rifwit och med hårsicht wäll sichtat såcker, 10 stn färska ägg, 5 däraf tagas hwitan ifrån, äggen slås sönder i en stenkruka, och wispas wäll på en sida i en eller 2 timar Continuerligit, sedan slås den kalla Honungen däruthi, och hwispas en god stund. Därefter slås sachta det rifna Såckret däruthi och hwispas tills det blir wäll smält, därpå wispas hwete miöhlet helt sachta ned, lägges 2 nypor fint stött peppar uthi, och slås så altsammans uppå rent papper i ett fath och gräddas i ug|48||85|nen, hwilcken måste wara wäll warm, som till en Mandell tårta. Kakan står inne i ugnen till dess han blir wäll gräddat, skiäres sedan i twenne dehlar och förwaras i ett kalt rum, där intet eldas.