Lästext
Att baka pepparkaka
1 Man tager 1 kvarter god och vit honung, vilken skiras i en förtent panna. När han kokar som bäst slås 2 eller 3 äggvitor däruti, och kokas så tillsammans en liten stund, sedan lyftas pannan av elden, och vitan skummas sakta av med en silversked. Honungen sättes ännu en eller 2 gånger på elden, till dess han intet skummar sig mer. När han är hel klar, slås han upp i en stenskål till dess han blir hel kall, då tages 1 skålpund rivit och med hårsikt väl siktat socker, 10 stycken färska ägg, 5 därav tagas vitan ifrån, äggen slås sönder i en stenkruka, och vispas väl på en sida i en eller 2 timmar kontinuerligit, sedan slås den kalla honungen däruti, och vispas en god stund. Därefter slås sakta det rivna sockret däruti och vispas tills det blir väl smält, därpå vispas vetemjölet helt sakta ned, lägges 2 nypor fint stött peppar uti, och slås så alltsammans uppå rent papper i ett fat och gräddas i ug|48||85|nen, vilken måste vara väl varm, som till en mandeltårta. Kakan står inne i ugnen till dess han blir väl gräddat, skäres sedan i tvenne delar och förvaras i ett kallt rum, där intet eldas.