185. Sockerkaka

Lästext

Sockerkaka

1 Riv 1 skålpund fint socker, tag 26 ägg med halvparten vitorne, 10 stycken bittermandlar, rivit citronskal, litet fint salt, slå allt uti en väl förtent kittel och röres till det blir så tjockt, att det står som ringler däri, då tages 10 lod vetemjöl och röres litet om|84||121|kring och sättes i ugnen. Ugnen skall vara väl utbrunnen, formen smörjes väl förrän degen slås uti.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Såcker Kaka.

    Rif 1 skåhlpund fint Såcker, tag 26 ägg med halfparten hwitorne, 10 stn bitter Mandlar, rifwit Citron skahl, litet fint Salt, slå alt uthi en wäll förtent, Kiettell och röres till det blir så tiåckt, att det står som ringler däri, då tages 10 lod hwete miöhl och röres litet om|84||121| kring och sättes i ugnen, ugnen skall wara wäll utbrunnen fårmen smörjes wäll förän degen slås uthi.