196. Pudding som kokas i kläde

Lästext

Pudding som kokas i kläde

1 Man tager 1 stop mjölk som kokas upp och låtes bli kallt, sedan 7 tvärssemlor vilka skorpan skärs av över och under, skär denna sedan i små tunna skivor eller bitar och lägg i mjölken, kramas väl sönder där i med en slev, tag 1 skålpund märg eller njurtalg och skär små tärningar, så tages 2 skedblad skirat smör, några skedblad rosenvatten,|89||126| kardemummor, ½ skålpund russin och korinter, något socker att det blir sött, små skurin suckat, i tärningar, salt, tag en servette doppa den i saltvatten och sedan i skirat smör, slå puddingen i servetten, bind hårt till med segelgarn, kokas i färsk köttsoppa uti 2 timma, tag ett kvarter söt grädda, något söt mjölk, socker, litet smör som är skirat, sätt på elden i en panna, lät kokas, vispas väl, sakta tages puddingen utur klädet och lägges på ett fat, slå gräddan omkring, späck honom med sönderskurna mandlar eller suckat, tag 2 ägg, men litet av vitorne och saffran, så tages några äpplen och rives där ibland.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Puding som kokas i Kläde.

    Man tager 1 Stop Miölck som kokas up och låtes bli kalt, sedan 7 twärs simblor hwilcka skårpan skiärs af öfwer och under, skär dena sedan i små tunna skifwor eller bitar och lägg i miölcken, kramas wäll sönder där i med en slef, tag 1 Skåhlpund Märg eller niurtalg och skiär små tärningar, så tages 2 skiedblad skirt smör, några skiedblad Rosenwatn,|89||126| Kardemummor ½ skåhlpund Rusin och Korinter, något Såcker att det blir sött, små skurin Sucat, i tärningar, salt, tag en Servette dåppa den i Saltwatn och sedan i skirdt smör, slå Pudingen i Servetten, bind hårdt till med Segellgarn, kokas i färsk Kiöttsåppa uthi 2 tima tag ett qwarter söt grädda, något söt miölck, såcker litet Smör som är skirdt, sätt på ellden i en panna, lät kokas, wispas wäll, sackta tages Budingen uthur Klädet och lägges på ett fath, slå gräddan omkring, späck honom med sönderskurna Mandlar eller Sucat, tag 2 ägg, men litet af hwitorne och safran, så tages några äplen och rifwes där ibland.