128. Att göra mandeltårta

Lästext

|46||83|

Bakelseverk

Att göra mandeltårta

1 Till 1 skålpund söt mandel, tages 24 lod socker, 20 stycken färska ägg, men äro äggen små så tages 24 stycken samt 4 lod bitter mandel. Mandelen stötes hel fint och litet rosenvatten slås på medan han stötes på det han intet oljas. Sockret rives och siktas, genom en hårsikt. Av äggen tages bort 7 vitor efter skålpundet, så vispas äggen till dess de intet mer öka sig, då lägges den stötta mandelen uti och vispas eller röres väl på allt en sida, till dess det blandar sig, och då slås sockret uti och röres allt med ett, och intet hålles upp förrän det är fullarbetat. då kavlas en tunn smördeg, som till en annan tårta, på botten i fatet. - Men eljest kan och fatet allenast förut smörjas med smör blandat i mjöl, degen slås så uti och sättes i ugnen att gräddas till dess hon ger sig själv neder, då är hon färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |46||83|

    Bakelse Wärck.

    Att giöra Mandell Tårta.

    Till 1 Skåhlpund Söt Mandell, tages 24: lod Såcker, 20 stn färska ägg, men äro äggen små så tages 24 stn samt 4 lod bitter mandell. Mandelen stötes hel fint och litet Rosenwatn slås på Medan han stötes på det han intet olljas. Såckret rifwes och sichtas, genom en hårsicht. Af äggen tages bort 7 hwitor efter skåhlpundet, så wispas äggen till dess dhe intet mer öka sig, då lägges den stötta mandelen uthi och wispas eller röres wäll på alt en sida, till dess det blandar sig, och då slås Såckret uthi och, röres alt med ett, och intet hålles upp förän det är fullarbetat. då kaflas en tunn Smör deeg, som till en annan tårta, på båtn i fatet; - Men elliest kan och fatet allenast förut smörjas med Smör blandat i Miöhl, degen slås så uthi och sättes i ugnen att gräddas till dess hon gier sig sielf neder, då är hon färdig.