Lästext
Bakelseverk
Att göra mandeltårta
1 Till 1 skålpund söt mandel, tages 24 lod socker, 20 stycken färska ägg, men äro äggen små så tages 24 stycken samt 4 lod bitter mandel. Mandelen stötes hel fint och litet rosenvatten slås på medan han stötes på det han intet oljas. Sockret rives och siktas, genom en hårsikt. Av äggen tages bort 7 vitor efter skålpundet, så vispas äggen till dess de intet mer öka sig, då lägges den stötta mandelen uti och vispas eller röres väl på allt en sida, till dess det blandar sig, och då slås sockret uti och röres allt med ett, och intet hålles upp förrän det är fullarbetat. då kavlas en tunn smördeg, som till en annan tårta, på botten i fatet. - Men eljest kan och fatet allenast förut smörjas med smör blandat i mjöl, degen slås så uti och sättes i ugnen att gräddas till dess hon ger sig själv neder, då är hon färdig.