153. Pastej av höns och lamm

Lästext

Pastej av höns och lamm

1 Tag höns skär sönder som man själv behagar, är hönsen gamla så slaktas de dagen förut, när de äro sönderskurne tag och koka dem något mjuka, gör först en bakelsedeg, lägg i ett fat, men skär ur den gamla dem som är borta lägg först i varv med höns och lammkött, men lammköttet skall förvällas,|63||100| tag murklor, salta ostron, kastanjer helmärg, citronskivor, frikadeller av gädda och lammkött och höns. Har man inga kycklingar, skär i tu och förväll dem, lägg varvtals, har man intet citron så tag lemon skär i skivor och slå vin och socker på och lät stå i några timmar, lägg sedan i pastejet. Förväll frikadellerne, kan och vara förutan, har man hummer så lägg däruti, tag fyllda kräftor lägg där ibland, pinjoner om man har, kan och vara förutan om man ej har av alla slagen, har man färska ostron så lägg i. Man kan och taga unga färska järpar i pastejet, som först förvälles, tag kalvbrisk, förväll först, tag oxgommar skär i smala rimsor i pastejet, när allt är inlagt, så lägg tvenne skivor smör ovanpå med hönssoppa, att det kan koka med soppan som hönsen är kokade uti ovanpå, sist lägges en tunn bakelsedeg över som intet är skurin, när den botten är lagd, smörj ovanpå med vin eller vatten, sedan tager man bakelsedeg som är skuren i vad form man vill lägg på, krama sakta till att degen icke giver sig i från, krama till på bräddarne, men smörj först|64||101| emellan bägge degarne, sättes sedan i ugnen att gräddas. När pastejet är gräddat, riv socker över, är det intet nog soppa, gör en utav vin socker och äggula, koka den skär locket i 4 delar, slå så den soppan däruti så är det färdigt. En god timma skall det gräddas, lägges litet muskotblomma och peppar uti, förrän locket lägges på, när bägge locken är på, tag 2 långa smala rimsor och vrid tillhopa och lägg en krans i fatet som pastejet är uti ovanpå bredvid bräddarne, har man en citron, så riv skalet av hela citron och lägg i pastejet.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Pastei af Höns och Lamb.

    Tag Höns skiär sönder som man sielf behagar, äro hönsen gambla så slachtas dhe dagen föruth, när dhe äro sönderskurne tag och koka dem något miuka, giör först en bakelse deg, lägg i ett fath, men skiär uhr den gambla dem som är borta lägg först i hwarf med Höns och Lamb Kiött, men Lamb kiötet skall förwällas,|63||100| tag Murcklor, salta Ostron, Kastanier Helmärg, Citronskifwor, Frikadeller af giädda och Lamb Kött och Höns, har man inga Kycklingar, skiär i tu och förwäll dem, lägg hwarftahls, har man intet Citron så tag Lemon skiär i skifwor och slå wijn och såcker på och lät stå i några timar, lägg sedan i pasteiet; förwäll Frikadellerne, kan och wara föruthan, har man Hum[m]er så lägg däruthi, tag fyllda kräftor lägg där, ibland, pignioner om man har, kan och wara föruthan om man eij har af alla slagen, har man färska Ostron så lägg i, Man kan och taga unga färska hierpar i pasteiet, som först förwälles, tag kalf brisk, förwäll först, tag oxegomar skiär i smala rimsor i pastejet, när alt är inlagdt, så lägg 2ne skifwor Smör ofwanpå med höns såppa, att det kan koka med såppan som hönsen äro kokade uthi ofwanpå, sist lägges en tunn Bakelse deeg öfwer som intet är skurin, när den båtn är lagd, smörg ofwanpå med wijn ell[er] watn, sedan tager man bakelsedeg som är skuren i hwad form man will lägg på, krama sachta till att degen icke gifwer sig i från, krama till på bräddarne, men smörg först|64||101| emellan bägge degarne, sättes sedan i ugnen att gräddas; När pasteiet är gräddat, rif Såcker öfwer, är det intet nog soppa, giör en uthaf wijn såcker och ägge guhla, koka den skiär låcket i 4 dehlar, slå så den soppan däruthi så är det färdigt, Een god tima skall det gräddas, lägges litet muskotblomma och Peppar uthi, förän låcket lägges på, när bägge låcken är på, tag 2 långa smala rimsor och wrid tillhopa och lägg en Krants i fatet som pastejet är uthi ofwanpå bredwid bräddarne, har man en Citron, så rif skahlet af hela Citron och lägg i pastejet.