Lästext
Pastej av höns och lamm
1 Tag höns skär sönder som man själv behagar, är hönsen gamla så slaktas de dagen förut, när de äro sönderskurne tag och koka dem något mjuka, gör först en bakelsedeg, lägg i ett fat, men skär ur den gamla dem som är borta lägg först i varv med höns och lammkött, men lammköttet skall förvällas,|63||100| tag murklor, salta ostron, kastanjer helmärg, citronskivor, frikadeller av gädda och lammkött och höns. Har man inga kycklingar, skär i tu och förväll dem, lägg varvtals, har man intet citron så tag lemon skär i skivor och slå vin och socker på och lät stå i några timmar, lägg sedan i pastejet. Förväll frikadellerne, kan och vara förutan, har man hummer så lägg däruti, tag fyllda kräftor lägg där ibland, pinjoner om man har, kan och vara förutan om man ej har av alla slagen, har man färska ostron så lägg i. Man kan och taga unga färska järpar i pastejet, som först förvälles, tag kalvbrisk, förväll först, tag oxgommar skär i smala rimsor i pastejet, när allt är inlagt, så lägg tvenne skivor smör ovanpå med hönssoppa, att det kan koka med soppan som hönsen är kokade uti ovanpå, sist lägges en tunn bakelsedeg över som intet är skurin, när den botten är lagd, smörj ovanpå med vin eller vatten, sedan tager man bakelsedeg som är skuren i vad form man vill lägg på, krama sakta till att degen icke giver sig i från, krama till på bräddarne, men smörj först|64||101| emellan bägge degarne, sättes sedan i ugnen att gräddas. När pastejet är gräddat, riv socker över, är det intet nog soppa, gör en utav vin socker och äggula, koka den skär locket i 4 delar, slå så den soppan däruti så är det färdigt. En god timma skall det gräddas, lägges litet muskotblomma och peppar uti, förrän locket lägges på, när bägge locken är på, tag 2 långa smala rimsor och vrid tillhopa och lägg en krans i fatet som pastejet är uti ovanpå bredvid bräddarne, har man en citron, så riv skalet av hela citron och lägg i pastejet.