227. Fransyska limpor av rågmjöl osyrade

227. Fransyska limpor av rågmjöl osyrade

Lästext

Fransyska limpor av rågmjöl osyrade

1 Tag 5 ägg, 3 stop mjölk, 3 skedar jäst och lagom salt, knåda det väl tillsammans, kryst ett hål mitt uti degen, när det är full jäsit, så är degen lagom, slå upp stora limpor och lät dem väl jäsa och gräddas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fransysk Limpor af Rågmiöhl osyrade.

    Tag 5 ägg 3 stop Miölck 3 skiedar jäst och lagom Salt, knåda det wäll tillsammans, kryst ett håhl mitt uthi degen, när det är full jäsit, så är degen lagom, slå up stora Limpor och lät dem wähl jäsa och gräddas.