98. Rött att färga

Lästext

|27| |64|

Rött att färga

1 Förkokningen.

2 Till 1 skålpund garn tag 4 lod alun, lägg det i en kittel med 3 kannor vatten och en hand full med vetekli, låt det tillsammans uppkoka, lägg garnet däruti och låt det en timma uppkoka, sedan tager man det upp och låter det bliva kallt och sköljes, därefter tager man 8 lod färnbock den man en dag tillförenne i varmt vatten blött haver, slår man 3 kannor vatten i kittelen och lägger garnet däruti, vändes flitigt om, och låter det stå till dess det bliva kallt, och sedan tager man 3 kannor vatten i en kittel och lägger däri 4 lod brun bresilja och låter den ¼ timma koka, därefter tager man kittelen av, och sköljer genast en eller 2 gånger upp och neder däruti, men skulle det bliva mörkt så tager man intet mer än 2 lod bresilja, och sedan avsköljes det.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |27| |64|

    Rödt att Färga.

    Förkokningen.

    Till 1 ℔ garn tag 4 lod Alun, lägg det i en Kiettell med 3 Kannor watn och en hand full med hwete Klij, låt det tillsammans upkoka, lägg garnet däruthi och låt det en tima upkoka, sedan tager man det up och låter det blifwa kalt och skölljes, därefter tager man 8 lod färn bock den man en dag tillförenne i warmt watn blött hafwer, slår man 3 Kannor watn i Kiettelen och lägger garnet däruthi, wändes flitigt om, och låter det stå till dess det blifwa kalt, och sedan tager man 3 Kannor watn i en Kiettell och lägger däri 4 lod brun Brisilja och låter den ¼ tima Koka, därefter tager man Kiettelen af, och sköljer genast en el[ler] 2 gånger up och neder däruthi, men skulle det blifwa mörckt så tager man intet mer än 2 lod Brisillia, och sedan afskölljes det.