162. Frikadeller av kött

Lästext

Frikadeller av kött

1 Kalv eller lammkött hackas väl då senorne är uttagna, njurtalg tages 2 gånger så mycket, hackas till dess det blir så som en deg, tag 6 eller 7 äggeblommor och 4 vitor hackas med köttet, lägg persilja, peppar, 3 skedar skirat smör, muskotblomma, litet mjölk och vin, litet salt, citronskal, kardemummor, färsk köttsoppa, rivit bröd, så mycket att det håller tillhopa, rulla det med händerna trinna eller långa som man vill, kunna kokas i vad man vill.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fricadeller af Kiött.

    Kalf eller Lamb Kiött hackas wäll då senorne äro uttagna, niurtalg tages 2 gånger så mycket, hackas till dess det blir så som en deg, tag 6 eller 7 äggeblommor och 4 hwitor hackas med kiöttet, lägg Persillja Peppar 3 skiedar skirdt smör, muskotblomma litet miölck och Wijn, litet salt, Citronskahl Kardemummor, färsk Kiött såppa, riwfit bröd, så mycket att det håller tillhopa, rulla det med händerna trinna eller långa som man will, kunna kokas i hwad man will.