91. Huru man skall göra tvål

91. Huru man skall göra tvål

Lästext

|16| |53|

Huru man skall göra tvål

1 Man tager aska, och gör rosten rätt som till annan bryggning med käppar och halm, och tager en fjärding kalk till en tunna aska och trampa eller stoppa väl tillsammans, sedan skall man slå hett vatten på, så länge det sjunker och vattnet stannar ovanpå, men tappen skall vara väl tillvriden, och låta så stå en natt eller två, sedan tappes av, däruti lägg ett färskt ägg, så länge ägget flyter, är luten god. Får man en fjärding lut, så tar man ett lispund fett, men får man en halvtunna lut, så tar man 2 lispund fett, allt efter proportion, haver man fått en halv tunna första gången, så tager man en fjärding andra gången, tredje luten tages så länge han är något amper. Sedan tager man en tunne kittel och sätter på elden och tages av första luten som ägget har flutit uti, låter några skopor i kittelen, så mycket som står över bottnet, och genast fettet uti, och sedan låter man koka en timma, sedan spädes en skopa i sänder och sjudes emellan, och kokas en timma förrän man späder av den första luten alltsam|17||54|mans och röres allt stilla till dess det begynner att bulas på sleven, då kokas in alles vid pass 4 eller 5 timmar, sedan saltes och tages efter 1 lispund fett ½ lispund salt, eller efter proportion, då skiljes tvålen ifrån luten, skummas av i en så eller annat käril, och då slås luten utur kittelen, och han sköljes om igen och sättes på elden igen, och av de två kannor stark lut som lämnat var, tages en kanna i kittelen, och tvålen öses däruti med lagom eld under, sedan tages varmt vatten i en så, och tages par slevar utur kittelen och slås uti varma vattusån, vispas tillsammans till dess det väl fradgas, och sedan fradgan i kittelen röres väl tillsammans och röres med en kräckla till dess kittelen blir full, slås av andra luten en bytta eller kittel och röres dikt, att han bliver väl seger, sedan skall man taga med en slev och känna med fingret om han är mör, klappas väl dikt att han blir seg, då lages lådan till och vätes ett lakan och översköljes, sedan öses tvålen utur kittelen i lådan, ståendes till andra dagen att bliva kall, sedan tages han ut och skäres sönder med en tråd.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |16| |53|

    Huru man skall giöra Twåhl.

    Man tager aska, och giör Råsten rätt som till annan brygning med Kiäppar och halm, och tager Een fierding Kalck till Een tunna aska och trampa eller stoppa wäll tillsammans, sedan skall man slå hett watn på, så länge det siuncker och watnet stadnar ofwanpå, men tappen skall wara wäll tillwriden, och låta så stå en natt eller twå, sedan tappes af, däruthi lägg ett färskt ägg, så länge ägget flyter, är luten god, får man en fierding Luut, så tar man Ett Lispund fett, men får man Een halftunna Luut, så tar man 2 L℔ fett, alt efter proportion, hafwer man fått en half tunna första gången, så tager man en fierding andra gången, tridie luten tages så länge han är något amper; Sedan tager man en tunne Kiettell och sätter på elden och tages af första luten som ägget har flutit uthi, låter några skopor i Kiettelen, så mycket som står öfwer båtnet, och genast fetet uthi, och sedan låter man koka en tima, sedan spädes en skopa i sänder och siudes emellan, och Kokas en tima förän Man späder af den första luten altsam|17||54|mans och röres alt stilla till dess det begynner att bulas på slefwen, då kokas in alles wid pass 4 eller 5 timar, sedan saltes och tages efter 1 Lispund fett ½ L℔ Salt, eller efter proportion, tå skillies twåhlen ifrån Luten, skum[m]as af i en Så eller annat kärill, och tå slås luten uthur Kiettelen, och ha[n] skölljes om igen och sättes på elden igen, och af dhe twå Kannor starck luten som lämnat war, tages en Kanna i Kiettelen, och twålen öses däruthi med lagom eld under, sedan tages warmt watn i en Så, och tages par slefwar uthur Kiettelen och slås uthi warma watu Sån, hwispas tillsammans till dess det wäll fradgas, och sedan fradgan i Kiettelen röres wäll tillsam[m]ans och röres med en Kräckla till des[s] Kiettelen blir full, slås af andra luten en bytta eller Kiettell och röres dickt, att han blifwer wäll seger, sedan skall man taga med en slef och känna med fingret om han är möör, klappas wäll dickt att han blir seeg, tå lages lådan till och wätes ett lakan och öfwer skölljes, sedan öses twålen uthur Kiettelen i lådan, ståendandes till andra dagen att blifwa kall sedan tages han uth och skiäres sönder med en tråd.