Lästext
Huru man skall göra tvål
1 Man tager aska, och gör rosten rätt som till annan bryggning med käppar och halm, och tager en fjärding kalk till en tunna aska och trampa eller stoppa väl tillsammans, sedan skall man slå hett vatten på, så länge det sjunker och vattnet stannar ovanpå, men tappen skall vara väl tillvriden, och låta så stå en natt eller två, sedan tappes av, däruti lägg ett färskt ägg, så länge ägget flyter, är luten god. Får man en fjärding lut, så tar man ett lispund fett, men får man en halvtunna lut, så tar man 2 lispund fett, allt efter proportion, haver man fått en halv tunna första gången, så tager man en fjärding andra gången, tredje luten tages så länge han är något amper. Sedan tager man en tunne kittel och sätter på elden och tages av första luten som ägget har flutit uti, låter några skopor i kittelen, så mycket som står över bottnet, och genast fettet uti, och sedan låter man koka en timma, sedan spädes en skopa i sänder och sjudes emellan, och kokas en timma förrän man späder av den första luten alltsam|17||54|mans och röres allt stilla till dess det begynner att bulas på sleven, då kokas in alles vid pass 4 eller 5 timmar, sedan saltes och tages efter 1 lispund fett ½ lispund salt, eller efter proportion, då skiljes tvålen ifrån luten, skummas av i en så eller annat käril, och då slås luten utur kittelen, och han sköljes om igen och sättes på elden igen, och av de två kannor stark lut som lämnat var, tages en kanna i kittelen, och tvålen öses däruti med lagom eld under, sedan tages varmt vatten i en så, och tages par slevar utur kittelen och slås uti varma vattusån, vispas tillsammans till dess det väl fradgas, och sedan fradgan i kittelen röres väl tillsammans och röres med en kräckla till dess kittelen blir full, slås av andra luten en bytta eller kittel och röres dikt, att han bliver väl seger, sedan skall man taga med en slev och känna med fingret om han är mör, klappas väl dikt att han blir seg, då lages lådan till och vätes ett lakan och översköljes, sedan öses tvålen utur kittelen i lådan, ståendes till andra dagen att bliva kall, sedan tages han ut och skäres sönder med en tråd.