155. Fransyska limpor

Lästext

Fransyska limpor

1 Tag en kanna söt mjölk värma, lägg där uti ½ marker färskt smör lät det smälta, litet salt, slå 6 ägg i degen när den knådas, tag ¼ marker socker, litet anis, 2 skedblad jäst, 2 marker gott vetemjöl, knåda så länge att degen slipper av händerne, litet saffran, när degen är knådad, lät stå och jäsa, sedan knåda honom åter på nytt utan mjöl att degen slipper av händerne, sedan tag träskålar, värma dem, mjöla i botten och på bräddarne, tag deg ur tråget och lägg i var skål, litet mer än halv, lät det jäsa. Limpan skall vara så varm att papperet icke blir brunt utan varmt, när det lägges i honom, när brödet sättes i ugnen, så mjöla på brödspadan och stjälp så limpan därpå, de skola icke pickas ej heller röras ofta, det tål gräddas en timma, när det är gräddat, tag ett rivjärn och riv av skorpan under limporna, skulle degen vara för lös, så tag en annan gång 10 marker, hantera|66||103| intet brödet medan det är varmt, sedan kan det ätas med färskt smör.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fransöska Limpor.

    Tag en Kanna söt miölck wärma, lägg där uthi ½ mkr färskt Smör lät det smälta, litet salt, slå 6 ägg i degen när den knådas, tag ¼ mkr Såcker litet Anis, 2 skiedblad jäst, 2 mkr gådt hwetemiöhl, knåda så länge att degen slipper af händerne, litet Safran, när degen är knådad, lät stå och jäsa, sedan knåda honom åther på nytt uthan miöhl att degen slipper af händerne, sedan tag träskåhlar, wärma dem, miöhla i båtn och på bräddarne, tag deg uhr tråget och lägg i hwar skåhl, litet mer än half, lät det jäsa, Limpan skall wara så warm att papperet icke blir brunt uthan warmt, när det lägges i honom, när brödet sättes i ugnen, så miöla på brödspadan och stielp så limpan därpå, dhe skohla icke pickas eij heller röras ofta, det tåhl gräddas en tima, när det är grädda, tag ett refjärn och rif af skårpan under limporna, skulle degen wara för löös, så tag en annan gång 10 mkr, handtera|66||103| intet brödet medan det är warmt, sedan kan det ätas med färskt Smör.