221. Annat slags fransyskt bröd: stäglar

221. Annat slags fransyskt bröd: stäglar

Lästext

Annat slags fransyskt bröd: stäglar

1 Till en kanna mjöl tager man 1 stop mjölk, 2 ägg, litet salt och ett skedblad brännvin. Mjölken skall först koka en liten stund, så gör man degen och låter honom|103||140| väl jäsa, sedan knådar man honom litet, men intet mera mjölk än som förmält är, tag sedan träskålar som något djupa är, lägg dem halva med deg, sen skola de jäsa till dess skålarne bliva fulla, så mjölar man på grisslan och sätter dem uti ugnen att grädda.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Annat slags Fransyskt Bröd. Stäglar.

    Till en Kanna Miöhl tager man 1 Stop Miölck, 2 ägg, litet Salt och ett skiedblad Bränwin, Miölcken skall först koka en liten stund, så giör man degen och låter honom|103||140| wäll jäsa, sedan knådar man honom litet, men intet mera miölck än som för mält är, tag sedan träskåhlar som något diupa äro, lägg dem halfwa med deeg, seen skohla dhe jäsa till dess skåhlarne blifwa fulla, så miölar man på grisslan och sätter dem uthi ugnen att grädda.