220. Släta engelska skorpor

Lästext

Släta engelska skorpor

1 Tag 2 kvarter vetemjöl, ½ skålpund fint socker, ½ lod anis, 6 skedar jäst, lät sjuda ½ stop vatten, lägg ¼ dels mark smör där till, lät det stå till dess det blir kallt, blanda det tillhopa med det andra, till dess det blir tjockt som en semledeg, lät det sedan ligga och svälla upp, sedan rulla dem med ett stort skorpmått. Bestryk och baka dem uti ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Släta Engelska Skårpår.

    Tag 2 qwarter hwetemiöhl ½ Skåhlpund fint Såcker, ½ lod Anis, 6 skiedar jäst, lät siuda ½ stop watn, lägg ¼ dehls marck Smör där till, lät det stå till dess det blir kalt, blanda det tillhopa med det andra, till dess det blir tiockt som en simmell deeg, lät det sedan ligga och swälla upp, sedan rulla dem med ett stort skåp mått; bestryk och baka dem uthi ugnen.