180. Att göra fiskpastej

Lästext

Att göra fiskpastej

1 Man tager en god gädda och tager benen och skinnet av, och hackar det rätt smått, hummer, ostron eller kräftor eller och ansjovis, vilkendera man har och hacka det i bland, blanda sedan ihop med ett glas vin, 8 stycken äggulor, 2 vitar, 1 kvarter salt, smör, en riven semla, småskuren citronskal och salt, muskotblomma, nejlikor, peppar, salt, gör klimpar därav, så tager man oxköttsoppa, ½ stop vin, skirat smör, sätt på elden, när det kokar upp, lägg klimparne däruti, lät så väl koka, så tager man en gädda som är kokad i saltvatten, plockar benen|82||119| väl ur, lägger i kittelen med rivit bröd att soppan blir samtjock, så gör man degen och lägger i pastejpannan, lägger så klimpar och fisken i soppan, citronskivor skuren överst i pastejet och lägger locket väl täppt till och låter så koka, i ugnen om man vill, kan man reda av soppan med äggulor.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att giöra Fisk Postei.

    Man tager en god giädda och tager benen och skinnet af, och hackar det rätt smått, Hummer Ostron ell[er] Kräftor ell[er] och Ansiovis, hwilkendera man har och hacka det i bland, blanda sedan i hop med ett glas Wijn 8 stn äggeguhlor, 2 hwitar 1 qwa[r]ter Salt, smör, en rifwen simbla, små skuren Citron skahl och salt, muskot blomma näglickor, peppar salt, giör Klimpar däraf, så tager man Oxkiött såppa ½ stop Wijn, skirt Smör, sätt på elden, när det kokar upp, lägg klimparne däruthi, lät så wäll Koka, så tager man en gädda som är kokad i salt watn, plåckar benen|82||119| wäll uhr, lägger i Kiettelen med rifwit bröd att såppan blir samtiåck, så giör man degen och lägger i Pastei pannan, lägger så Klimpar och fisken i Såppan, Citron skifwor skuren öfwerst i Pastejet och lägger låcket wäll täpt till och låter så koka, i ugnen om man will, kan man reda af såppan med äggegulor.