164. Kräftfyllning

Lästext

|71| |108|

Kräftfyllning

1 Koka 20 kräftor i salt vatten, bryt upp dem tag maten utur dem, tag njurtalg eller märg så mycket och kalvbrisk vilken först förvälles, hacka detta tillhopa, när det är något hackat, så slå 4 eller 5 ägg med vitorne, 2 à 3 skedblad vin, litet salt, mera socker, peppar, 3 skedar sötgrädda eller mjölk, riven citronskal av en halv citron, 2 skedblad skirat smör, persilja, muskotblomma, muskot, har man äpplen eller goda päron, riv däruti tvenne stycken, tag rommen och koka ibland rivit bröd så mycket att det håller tillhopa, när skalen är rensade fyll i huvud och stjärten, koka så kräftorne i färsk köttsoppa, krydda soppan, litet salt, lät så koka så äro de färdige.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |71| |108|

    Kräft Fyllning.

    Koka 20 Kräftor i salt watn bryt up, dem tag maten uthur dem, tag niur talg eller Märg så mycket och kalf brisk hwilcken först förwälles, hacka detta tillhopa, när det är något hackat, så slå 4 eller 5 ägg med hwitorne, 2 à 3 skiedblad Wijn, litet salt mera Såcker, Peppar, 3 skiedar sötgrädda eller Miölck, rifwen Citron skahl af en half Citron, 2 skiedblad skirdt smör, Persillja, Muskotblomma, Muskot, har man äplen ell[er] goda päron, rif däruthi 2ne stycken tag råmmen och koka ibland rifwit bröd så mycket att det håller tillhopa, när skahlen äro ränsade fyll i hufwud och stierten, koka så kräftorne i färsk kiött soppa, krydda såppan, litet salt, lät så koka så äro dhe färdige.