Lästext
Achie av kalvkött
1 Man skär tunna skivor av köttet som lägges på ett fat, och sättes på ett fyrfat och lägges varvtals med muskotblomma, rivit bröd, vin, litet vatten, socker, smör och litet lök om man behagar.
1 Man skär tunna skivor av köttet som lägges på ett fat, och sättes på ett fyrfat och lägges varvtals med muskotblomma, rivit bröd, vin, litet vatten, socker, smör och litet lök om man behagar.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Man skiär tunna skifwor af Kiötet som lägges på ett Fath, och sättes på ett Fyrfath och lägges hwarftals med Muskotblomma rifwit bröd Wijn litet watn, Såcker Smör och litet löök om man behagar.