250. Achie av kalvkött

250. Achie av kalvkött

Lästext

Achie av kalvkött

1 Man skär tunna skivor av köttet som lägges på ett fat, och sättes på ett fyrfat och lägges varvtals med muskotblomma, rivit bröd, vin, litet vatten, socker, smör och litet lök om man behagar.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Achie af Kalf Kiött.

    Man skiär tunna skifwor af Kiötet som lägges på ett Fath, och sättes på ett Fyrfath och lägges hwarftals med Muskotblomma rifwit bröd Wijn litet watn, Såcker Smör och litet löök om man behagar.