95. Äkta scharlakanskulör på ett skålpund ullgarn

95. Äkta scharlakanskulör på ett skålpund ullgarn

Lästext

|24||61|

Äkta scharlakanskulör på ett skålpund ullgarn

1 Primo

2 Till garnets betning tages 3 kannor god rinnande vatten, varuti uppblandas 2 lod väl stött vit vinsten, ½ kvintin romerskt alun, men i brist av annan god alun, samt 2 à 3 fingerborrar otempererad skedvatten om man så vill, emedan betning därigenom bättre förrättas, och lägges garnet häri uti en väl förtent kopparkittel som lyftes på elden, att sedan det börjat koka, kokas lykt, med en lagom eld en timma, varefter garnet upptages, och sköljes straxt väl uti rent saltvatten samt torkas uti öppet rum.

3 Secundo

4 Till själva färgningen tages 1 ½ lod väl stött koschenill, som lägges över natten i blöt uti 1 kvarter vatten, 2 lod skedvatten uppblandat med 4 lod rent vatten, och varuti lägges ½ lod raspat engelskt tenn, som står 24 timmar att bliva upplöst, uti en väl tilltäpt glasflaska. ¼ timma förr än 24 till ända lupit, tages 3 kannor rent vatten och slås uti kittelen, som förut är renad från betningen, och lyftes på elden, samt då vattnet uppkokar, koschenillen slås häruti och kokar 8 à 10 minuter, och varefter därtill hälles det tempererade skedvattnet, helt sakta, så att den på botten i flaskan|25||62| liggande tjocka massan icke följer med, såsom och ½ lod väl stött vit vinsten härtills lagt, och vilket allt med en träspada väl hopblandas och omröres. Sedan lägges garnet straxt däruti och kokas lykt på en lagom eld 1 timma, och varunder garnet som oftast omvändes, då färgningen är förrättad och färdig. Garnet tages upp och sköljes i rent saltvatten samt torkas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |24||61|

    Ächta Scharlakans Coleur på Ett ℔: Ullgarn.

    1o

    Till garnets betning tages 3 Kannor god rinnande watn, hwaruthi upblandas 2 lod wäll stött hwit wijnsteen, ½ qvintin Romerskt Alun, men i brist af annan god Alun, samt 2 a 3 fingerborar otempererad skiedwatn om man så will, emedan betningen thärigenom bättre förrättas, och lägges garnet häri uthi en wäll förtent Koppar Kiettell som lyftes på elden, att sedan thet börjat koka, kokas lycht, med en lagom eld en tima, hwarefter garnet uptages, och skölljes straxt wäll uthi rent Saltwatn samt tårckas uhti öppet rum.

    2o

    Till sielfwa färgningen tages 1 ½ lod wäll stött Consionella, som lägges öfwer natten i blöt uthi 1 qwarter watn, 2 lod skiedwatn upblandat med 4 lod rent watn, och hwaruthi lägges ½ lod rasspat Engelskt Thenn, som står 24 timar att blifwa uplöst, uthi en wäll tilltäpt glas flaska. ¼ tima förr än 24 till ända lupit, tages 3 Kannor rent watn och slås uthi Kiettelen, som förut är renad från betningen, och lyftes på elden, samt tå watnet upkokar, Consionellan slås Häruthi och kokar 8 à 10 Minuter, och hwarefter thärtill hälles thet tempererade skiedwatnet, helt sachta, så att then på båtn i flaskan|25||62| liggande tiocka Massan icke fölljer med, såsom och ½ lod wäll stött hwit Wijnsteen härtills lagdt, och hwilcket alt med en träspada wäll hopblandas och omröres. Sedan lägges garnet straxt thäruthi och kokas lycht på en lagom eld 1 timma, och hwarunder garnet som oftast omwändes, tå färgningen är förrättad och färdig. Garnet tages upp och sköllies i rent Saltwatn samt tårckas.