175. Vinäpplen

Lästext

Vinäpplen

1 Tag stora äpplen gräv ur dem, smörj dem innan med äggvita ibland gulan, tag 2 skedar sötgrädda, 2 nävar rivit bröd, ¼ marker märg väl skurit, 4 ägg med vitorna, klappa dem sönder, en hand fint stött mandel med rosenvatten att det blir något tjockt, riv socker att det blir lagom sött, riv tvenne äpplen, litet salt och småskurin suckat, skala och äpplerna, man gräv ur dem först, litet kanel, kardemummor, spanskt vin eller annat|79||116| ett skedblad, fyll i äpplerne, tag ½ stop vin, 1 kvarter vatten, socker, kanel, litet smör, lägg i vinet, tag så stort käril, att äpplerna icke ligga uppå varandra, vinet skall stå över dem, om soppan blir tjock, späd henne ut med vin och vatten, tag semla, stek i panna med skirat smör, lägg samma bröd i fatet och äpplerna där ovanpå, så äro de färdige.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Wijn Äpplen.

    Tag stora äplen graf uhr dem, smörg dem innan med äggehwita ibland guhlan, tag 2 skiedar söt grädda, 2 näfwar rifwit bröd ¼ mkr Märg wäll skurit, 4 ägg med hwitorna, klappa dem sönder, en hand fint stött Mandell med rosen watn att det blir något tiockt, rif Såcker att det blir lagom sött, rif 2ne äplen, litet salt och småskurin Succat, skala och äplerna, man graf uhr dem först, litet Caneel, Kardemummor, Spanskt Wijn ell[er] annat|79||116| ett skiedblad, fyll i äplerne, tag ½ stop Wijn, 1 qwarter watn, Såcker Caneel litet smör lägg i winet, tag så stort Kärill, att äplerna icke ligga uppå hwarandra, winet skall stå öfwer dem, om såppan blir tiåck, späd henne uth med Wijn och watn, tag simbla stek i panna med skirt smör, lägg samma bröd i fatet och äplerna där ofwanpå, så äro dhe färdige.