Lästext
Vinäpplen
1 Tag stora äpplen gräv ur dem, smörj dem innan med äggvita ibland gulan, tag 2 skedar sötgrädda, 2 nävar rivit bröd, ¼ marker märg väl skurit, 4 ägg med vitorna, klappa dem sönder, en hand fint stött mandel med rosenvatten att det blir något tjockt, riv socker att det blir lagom sött, riv tvenne äpplen, litet salt och småskurin suckat, skala och äpplerna, man gräv ur dem först, litet kanel, kardemummor, spanskt vin eller annat|79||116| ett skedblad, fyll i äpplerne, tag ½ stop vin, 1 kvarter vatten, socker, kanel, litet smör, lägg i vinet, tag så stort käril, att äpplerna icke ligga uppå varandra, vinet skall stå över dem, om soppan blir tjock, späd henne ut med vin och vatten, tag semla, stek i panna med skirat smör, lägg samma bröd i fatet och äpplerna där ovanpå, så äro de färdige.