179. Att koka kräftor med murklor och torra kastanjer

179. Att koka kräftor med murklor och torra kastanjer

Lästext

Att koka kräftor med murklor och torra kastanjer

1 Man tager torra kastanjer låter dem|81||118| ligga över natten i vatten, gör dem rena, koka dem i köttsoppa, förväll så murklorna och lägg dem i smör, sedan skalar man kastanjerne och steker dem i smör, tag så skalen och hacka dem, lägg dem i köttsoppan att hon får färgen därav, sila honom ifrån skalen och hacka dem i köttsoppan igenom ett rent kläde, så lägger man smör, persilja, rivit bröd, muskotblomma, ingefära, peppar, någre skedar vin, slå kräftorne, kastanjerna och murklorna däruti och lät det koka så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att koka Kräftor med Murklor och Tårra Castanier.

    Man tager tårra Castanier låter dem|81||118| ligga öfwer natten i watn, giör dem rena, Koka dem i Köttsoppa förwäll så murcklorna och lägg dem i Smör, sedan skahlar man Castanierne och steker dem i Smör, tag så skahlen och hacka dem, lägg dem i Kiött såppan att hon får färgen thäraf, sihla honom ifrån skahlen och hacka dem i Köttsoppan igenom ett rent kläde, så lägger man Smör, persillja rifwit bröd Muskotblomma, ingefähra Peppar, någre skiedar wijn, slå Kräftorne Castanierna och Murklorna däruthi och lät det koka så är det färdigt.