Lästext
Mandeltårta
1 Tag 1 skålpund stött mandel med rosenvatten mycket fint, tag ett tjog färska ägg till vart skålpund mandel,|52||89| alla äggeblommorna tages för sig, 1 skålpund fint socker, det skall rivas och sållas igenom ett durkslag, mandelen skall först kramas in med äggeblommorna, sedan slås sockret däruti med litet rosenvatten, detta skall väl klappas tillhopa allt på ett sätt, eljest ger tårtan sig icke upp, sist slår man uti äggvitorne men intet mer än halvparten, enär det andra är ½ timma klappat. När allt är väl klappat, lät det uti en tårtpanna med deg under, kan och göras i formor, då skall forman vara väl smord, har man tårtan i pannan, skall han gräddas i två timmar på glöd eller i ugn. När man vill göra i stor form, så tag papper och smörj med smör och lägg i bottnen, slå sedan uti och lät honom gräddas så är han färdig, enär han är gräddat, så stjälp honom på ett fat, och socker över, litet rosenvatten eller pomeransblandvatten, den som tål ett fjärdedels skålpund bitter, skall vara ibland, så är han mycket god, ½ skålpund bitter till 1 skålpund god, äggvitorna skola väl vispas förrän man slår det ibland det andra.