137. Mandeltårta

Lästext

Mandeltårta

1 Tag 1 skålpund stött mandel med rosenvatten mycket fint, tag ett tjog färska ägg till vart skålpund mandel,|52||89| alla äggeblommorna tages för sig, 1 skålpund fint socker, det skall rivas och sållas igenom ett durkslag, mandelen skall först kramas in med äggeblommorna, sedan slås sockret däruti med litet rosenvatten, detta skall väl klappas tillhopa allt på ett sätt, eljest ger tårtan sig icke upp, sist slår man uti äggvitorne men intet mer än halvparten, enär det andra är ½ timma klappat. När allt är väl klappat, lät det uti en tårtpanna med deg under, kan och göras i formor, då skall forman vara väl smord, har man tårtan i pannan, skall han gräddas i två timmar på glöd eller i ugn. När man vill göra i stor form, så tag papper och smörj med smör och lägg i bottnen, slå sedan uti och lät honom gräddas så är han färdig, enär han är gräddat, så stjälp honom på ett fat, och socker över, litet rosenvatten eller pomeransblandvatten, den som tål ett fjärdedels skålpund bitter, skall vara ibland, så är han mycket god, ½ skålpund bitter till 1 skålpund god, äggvitorna skola väl vispas förrän man slår det ibland det andra.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Mandel Tårta.

    Tag 1 skåhlpund, stött mandell med rosen watn mycket fint, tag ett Tiåg färska ägg till hwart skåhlpund Mandell|52||89| alla ägge blommorna tages för sig, 1 skåhlpund fint Såcker, det skall rifwas och sållas igenom ett durchslag, mandelen skall först kramas in med äggeblommorna, sedan slås Såckret, däruthi med litet Rosenwatn, detta skall wäll klappas tillhopa alt på ett sätt, elliest gier tårtan sig icke upp, sist slår man uthi äggehwitorne men intet mer än halfparten, enär det andra är ½ tima klappat. När alt är wäll klappat, lät det uthi en tårtpanna med deg under, kan och giöras i formor, då skall forman wara wäll smord, har man tårtan i pannan, skall han gräddas i twå timar på glöd ell[er] i ugn. När man will giöra i stor form, så tag Papper och smörg med smör och lägg i båtnen, slå sedan uthi och lät honom gräddas så är han färdig, enär han är gräddat, så stiälp honom på ett Fath, och Såcker öfwer, litet Rosen watn eller pommerants bland watn, den som tåhl ett fierdedehls p[und] bitter, skall wara ibland, så är han mycket god, ½ skålpund bitter till 1 ℔: god, ägge hwitorna skohla wäll wispas förän Man slår det ibland det andra.