190. Körvelkaka

Lästext

Körvelkaka

1 Man tager 4 nävar körvel och plockar väl av stjälkarne, så förvälles och hackas smått, sedan tages ½ stop söt grädda och 6 ägg med halva parten vitorna, lägg körveln uti, litet stött mandel som ett gélé, 3 skedblad skirat smör med rivit bröd så tjockt som en annan pudding. Detta röres väl tillhopa och slås uti ett fat som är smort med smör, gräddas i ugnen eller på en kokande vattengryta. När han är gräddad, så tag vin eller ättika,|86||123| lägg där till ett gott stycke smör och socker, sätt det sedan på elden och lät koka till det blir tjockt, dock vispas, slå det över kakan, så är hon färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kierfwell Kaka.

    Man tager 4 näfwar Kirfwell och plåckar wäll af stielkarne, så förwälles och hackas smått, sedan tages ½ stop söt grädda och 6 ägg med halfwa parten hwitorna, lägg Kirfwelen uthi, litet stöt mandell som ett chelie, 3 skiedblad skirdt smör med rifwit bröd så tiockt som en annan Buding, detta röres wäll tillhopa och slås uthi ett fath som är smordt med Smör, gräddas i ugnen eller på en Kokande watn gryta, när han är gräddad, så tag wijn eller ätika|86||123| lägg där till ett godt stycke Smör och Såcker sätt det sedan på elden och lät koka till det blir tiåckt, dock wispas, slå det öfwer kakan, så är hon färdig.