144. Pastej av oxtunga

Lästext

Pastej av oxtunga

1 Tag en oxtunga, koka den i vatten att hon blir mjuk, skär den i rätt små tärningar, slå franskt vin på tungan, tag socker, muskotblomma, korinter, tag och citron skär i små tärningar, lägg litet rivit citronskal ibland, tag en näva små skrinn märg eller njurtalg, lemon kan och brukas för citron, detta allt blanda väl tillsammans lägg i formor med bakelsedeg över och under gräddas i ugnen, kan och gräddas i pannan med lock, dock eld över och under.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Postei af Ox Tunga.

    Tag en oxetunga, koka den i watn att hon blir miuk, skiär den i rätt små tärningar, slå franskt wijn på tungan, tag såcker, Muskotblomma, Corinter, tag och Citron skiär i små tärningar, läg litet rifwit Citronskahl ibland, tag en näfwa små skrin märg ell[er] Niurtalg, Lemon kan och brukas för Citron, detta alt blanda wäll tillsammans lägg i formor med Bakelse deg öfwer och under gräddas i ugnen, kan och gräddas i pannan med låck, dock eld öfwer och under.