223. Skorpor i hastighet

Lästext

Skorpor i hastighet

1 Först göres eld i ugnen och när det väl bränner göres degen på det sättet, man sätter mjölken på att|104||141| ljummas och lägger straxt en god del skirat smör uti, sedan göres degen så tjock som han bör vara, jäst lägges uti mer än ordinärt till någon annan, degen knådas väl i tråget och strax på bordet och bakas, sedan de äro uppslagne skall de stå och jäsa till ugnen bliver lagom. Då sättes de i ugnen, när de äro bakade, klyves och sättes de i ugnen att torkas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Skårpor i Hastigheet.

    Först giöres eld i ugnen och när det wäll bränner giöres degen på det sättet, man sätter miölcken på att|104||141| jummas och lägger straxt en god dehl skirdt Smör uthi, sedan giöres degen så tiåck som han bör wara, jäst lägges uthi mer än ordinairt till någon annan, degen Knådas wäll i tråget och strax på Bordet och bakas, sedan dhe äro up slagne skall dhe stå och jäsa till ugnen blifwer lagom, då sättes dhe i ugnen, när dhe äro bakade, klyfwes och sättes dhe i ugnen att tårckas.