171. Citronkaka på annat manér, är mycket god

Lästext

Citronkaka på annat manér, är mycket god

1 Först tager man 8 citroner dem skalar man, både det gula och vita skalet av, och det innersta tags och skärs i tärningar, tag ¼ pund socker eller något mer som en vill, lägges på citronerne och låter stå och safta sig, sedan tager man sockerbröd, lägger ett varv i ett rent tennfat, och så ett varv med citron ovanpå, sedan slår man däröver en slev sötgrädda, sedan sockerbröd på citron och sötgrädda så många varv en vill hava.|75||112| Sockerbröd skall vara 1 ½ skålpund, en kanna sötgrädda, när man har lagt så varvtals, så sättes hon i ugnen och gräddas, medan hon står i ugnen så tages hon ut och slås sötgrädda över, ty kakan skall icke varda hård, och är det litet grädda, så blir hon hård, och gräddas med söta gräddan i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Citron Kaka på annat Maneer, är mycket god.

    Först tager man 8 Citroner dem skahlar man, både det guhla och hwita skahlet af, och det innersta tags och skiärs i tärningar, tag ¼ pd Såcker eller något mehr som en will, lägges på Citronerne och låter stå och safta sig, sedan tager man Såcker bröd, lägger ett hwarf i ett rent Thenfath, och så ett hwarf med Citron ofwan på, sedan slår man däröfwer en slef söt grädda, sedan Såckerbröd på Citron och söt grädda så många hwarf en will hafwa;|75||112| Såcker bröd skall wara 1 ½ skålpund, en Kanna söt grädda, när man har lagdt så hwarftahls, så sättes hon i ugnen, och gräddas, medan hon står i ugnen så tages hon uth och slås söt grädda öfwer, ty Kakan skall icke warda hård, och är det litet grädda, så blir hon hård, och gräddas med söta gräddan i ugnen.