203. Salta gurkor

Lästext

Salta gurkor

1 De nyss avplockade gurkor lägges uti källvatten 12 timmar, sedan tages de och torkas, där efter lägges den i alunvatten 4 timmar och längre tid om vattnet litet alun håller, varefter åter upptages och torkas, och därpå lägges de varvtals uti en gurkfjärding, som med den enda ändan öppen är, tillika med dill, sönderskivad pepparrot och körsbärsbladen, och emellan vart varv strös grannt salt, och då kärlet är fullt, slås friskt|92||129| källvatten därpå, sedan lägges någon tyngd därpå, och sättes i ett medelmåttigt varmt rum att jäsa ungefär 4 dygn, och när det är fulljäsit, att skummet begynner läggas neder, slås saltvattnet av, som sedan kokas upp, och under kokningen tages skummet bort, därpå svalas vattnet, och åter slås på gurkorne, som uti gurkfjärdingen inlagde äro, täppes så till och sättes i källaren och bliva efter en tid välsmakande att äta, särdeles med stek då magen av måltidsvin är något heter.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Salta Gurckor.

    Dhe nys af plåckade gurckor lägges uthi Källwatn 12 timar, sedan uptages dhe och tårckas, där efter lägges den i Ahlun watn 4 timar och längre tijd om watnet litet Ahlun håller, hwarefter åther uptages och tårckas, och därpå lägges dhe hwarf tahls uthi en gurckfierding, som med den ena ändan öppen är, tillika med dill, sönderskifwad Pepparrot och Kiörsbärs bladen, och emellan hwart hwarf strös grant salt, och då kiärlet är fult, slås friskt|92||129| Kiäll watn därpå, sedan lägges någon tyngd därpå, och sättes i ett medell måttigt warmt rum att jäsa ungefähr 4 dygn, och när det är fulljäsit, att skummet begynner läggas neder, slås saltwatnet af, som sedan kokas up, och under Kokningen tages skummet bårt, därpå swalas watnet, och åther slås på gurckorne, som uthi gurckfierdingen inlagde äro, täppes så till och sättes i Källaren och blifwa efter en tijd wällsmakande att äta, särdeles med steek då magen af Mål tids Wijn är något heeter.