Lästext
Salta gurkor
1 De nyss avplockade gurkor lägges uti källvatten 12 timmar, sedan tages de och torkas, där efter lägges den i alunvatten 4 timmar och längre tid om vattnet litet alun håller, varefter åter upptages och torkas, och därpå lägges de varvtals uti en gurkfjärding, som med den enda ändan öppen är, tillika med dill, sönderskivad pepparrot och körsbärsbladen, och emellan vart varv strös grannt salt, och då kärlet är fullt, slås friskt|92||129| källvatten därpå, sedan lägges någon tyngd därpå, och sättes i ett medelmåttigt varmt rum att jäsa ungefär 4 dygn, och när det är fulljäsit, att skummet begynner läggas neder, slås saltvattnet av, som sedan kokas upp, och under kokningen tages skummet bort, därpå svalas vattnet, och åter slås på gurkorne, som uti gurkfjärdingen inlagde äro, täppes så till och sättes i källaren och bliva efter en tid välsmakande att äta, särdeles med stek då magen av måltidsvin är något heter.